| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Matti_Hautamaeki231 Król forum

Dołączył: 09 Gru 2004 Posty: 16777186 Skąd: z Grobowego Wzgórza w Turku
|
Wysłany: 28.1.2005, 08:35 Temat postu: |
|
|
| Teraz wiadomo dlaczego Kuettel nie zostałw kombinacji. Zresztą łątwiej jest ćwiczyć jedną dyscypline, niż dwie naraz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 28.1.2005, 09:42 Temat postu: |
|
|
Ja nie wiem, czy Kituś nie biegałby dużo lepiej, gdyby systematycznie trenował... Ale (póki co ) jest specjalistą i nie ma takiej potrzeby. Pewnie jako mała chłopczyna startował i w kombi, ale to dawne dzieje i ma to niewiele wspólnego z jego wynikiem na MSz.
A propos: gdybyś chciał się podlizać kombinatorowi, opowiadaj mu, jaki to jest dzielny, że trenuje dwie dyscypliny... Vivi takim właśnie tonem się odzywa do Thorta, a on akurat jest do tego szczególnie wdzięcznym celem, bo jeszcze studiuje i współprowadzi firmę...
Na inny temat:
| Matti_Hautamaeki14 napisał: | | I ci co słabo skaczą mogą się przerzucić na jeszcze inną dyscyplinę. |
Zdaje się, że to akurat dość rzadkie; myślę, że za trudno byłoby zrezygnować z latania... ("Dieses nicht zu beschreibende Gefuehl, das ich wahrscheinlich nie erleben werde. Alles, was ich tun kann, ist schreiben." ) Ale jakiś polski kombi przeszedł do biegów, a już najgenialniejszy jest Rafał Kuchta. On nie tyle zakończył karierę, co przeszedł. I to do KOPACZY!!! Kopie piłkę w trzeciorzędnym klubie i się cieszy, że zarabia więcej, niż jako kombi. Może zresztą to upraszczam. Ale szkoda gościa, bo akurat miał prawo startu w PŚ A, inni Polacy jakoś nie są w stanie go uzyskać... _________________ I speak of love but you do not see
'Cause words are words and they mean nothing more
With half the mind you laugh at me
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)
That's how I feel about ski jumping |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Matti_Hautamaeki231 Król forum

Dołączył: 09 Gru 2004 Posty: 16777186 Skąd: z Grobowego Wzgórza w Turku
|
Wysłany: 28.1.2005, 15:50 Temat postu: |
|
|
| To włąśnie cechuje polski sport. Wielu uprawia go zawodowo ze względu na korzyści finansowe. W końcu przy 17% bezrobociu to norma. Zdaje się, że niektózy robią to bez pasji i jeśli widzą, że gdzieś pachnie większą kasą od razu się przerzucają. Oczywiście nie wszyscy uprawiają swoją dyscyplinę tylko dla kasy. Wielu robi to dla przyjemności i satysfakcji, ale jak widać rżnie się ludzi tam trafiają. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 7.3.2005, 15:09 Temat postu: |
|
|
Już Was tu dręczyłam swoim absolutnie antyrealistycznym entuzjazmem dla żeńskiej kombi, mogę jeszcze troszkę? Właśnie udało mi się zrobić pojedynek korespondencyjny. Oczywiście jest to strasznie na siłę, bo to zupełnie inna skocznia (amerykańska olimpiada młodzieżowa - K-68, Deutscher Schueler Cup - K-51) i trasa... No ale dystans ten sam i wychodzi, że Madzia Schnurr jest najlepszą kombinatorką na świecie. Co nie znaczy, że układam pod tezę , bardzo też lubię Katie, Natę i resztę, w ogóle wszystkie skakajki i wszystkie dzielne dziewczyny, które trzymają się kombinacji mimo perspektyw nawet nie żadnych, tylko po prostu najwybitniej mglistych... (dla dziewczyn: :happy: :brawo:)
http://www.nordiccombinedcanada.com/JO_Womens_nc_030505.pdf
http://www.wsc-erzgebirge.de/pdf/Nordischekombinationgesamt.pdf ---> Madzia Schnurr 4. w klasie Schueler 13, razem z chłopcami.
Co by się jeszcze pozajawiać , sprint drużynowy. Nawet specjalistki wystartowały... :brawo: http://www.nordiccombinedcanada.com/JO_TeamSprint_030305.pdf
Moim powołaniem życiowym jest walka o kobiece skoki i kombinację i poza zajmowaniem się literaturą chcę się poświęcić właśnie tej pasji. Dla mnie to po prostu jest ważne, bardzo ważne. _________________ I speak of love but you do not see
'Cause words are words and they mean nothing more
With half the mind you laugh at me
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)
That's how I feel about ski jumping |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
Wysłany: 8.3.2006, 01:40 Temat postu: |
|
|
| Także Jaan Juris startuje w konkursach Mistrzostw Estonii w kombinacji norweskiej. A na I.O w Turynie po wycofaniu się norweskiego zespołu kombinatorów z konkursu drużynowego ich miejsce chcieli zając skoczkowie ale niesety im nie pozwolono. Nie jest więc tak, że skoczkom nie chce się przypinać sobie nart biegowych. NIech kazdy robi to, co potrafi najlepiej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 8.3.2006, 20:15 Temat postu: |
|
|
Z całym szacunkiem dla robienia tego co się potrafi - start w kombinacji raz do roku to nie to samo co codzienny ciężki trening biegowy
A co do propozycji specjalistow w Turynie - potraktowalabym to raczej humorystycznie. Nie dziwie sie, ze Frode Moen nie byl do tego pomyslu zapalony, a i chyba ze strony skoczkow srednio to bylo przemyslane. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Leszek Bzyk się rozbzykał

Dołączył: 03 Lut 2006 Posty: 104 Skąd: Polska zachodnia przy A2
|
Wysłany: 20.5.2006, 06:21 Temat postu: |
|
|
| Cóż, jesli się dobrze przyjrzeć na stronach FISu i PZN, to naprawdę sporo zawodników ma licencję zarówno na kombinacje, jak i na skoki narciarskie. Zdaje się, że jest to związane z tym, że kombinatorów z reguły nie chcą puszczać na mamuty, o co zresztą lepsi kombinatorzy mają zal, np. Jason Lamy Chapuis w wywiadzie powiedział, że chyba juz czas na to, aby odbyły się pierwsze zawody KN na "mamucie". Zresztą mój ulubieniec, Anssi Koivuranta też ma dwie licencje... :o |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 20.5.2006, 14:34 Temat postu: |
|
|
Kombinatorzy po prostu startują czasami w konkursach skoczków (mistrzostwa kraju, Fis Cup, COC) i wtedy muszą być zarejestrowani również jako skoczkowie. A na mamutach wcale tak wielu kombich nie skakało - a jeśli już to jako przedskoczkowie.
Ja też czekam na zawody na mamucie, ale bedzie z tym na pewno ciężko. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.5.2006, 02:24 Temat postu: |
|
|
| Hmmm, ja nie napisałem, że czekam na mamuta, wręcz przeciwnie. To co dwuboiści wyczyniają na skoczniach K-90 i podobnych to dla mnie właśnie cały smaczek. Gdy decydują połówki metrów, to trzeba się naprawdę przy skoku skupić na tym co się robi. Planica, Kulm to zupełnie inna bajka... To już są naprawdę loty, a nie skoki i dla tych mniej doświadczonych skoczków żarty w tym momencie się kończą. Ale zgadzam się, że takie zawody mogły by być ciekawe. A co do przechodzenia na skoki, to myślę, że część przechodzi by zostać zauważonym. Szczególnie dobrze widać to w naszym pięknym kraju. Kto słyszał wcześniej nazwisko Śliż, zanim nie przeszedł do skoków? Chyba niewielu. W dodatku u nas ten sport nie mam takiej renomy jak np. w Niemczech. Nie uważacie, że dziwna jest sytuacja, że aby obejrzeć kombi, trzeba oglądać niemiecką TV, np. ZDF, ARD zamiast po prostu włączyć telewizor na Jedynkę czy nawet Trójkę? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 24.5.2006, 17:44 Temat postu: |
|
|
Sorry, zrozumialam ze jestes za Ja jestem za organizacja konkursu na mamucie - na poczatek przynajmniej pokazowego, bo wiem, ze wielu zawodnikow chcialoby cos takiego przezyc. Wiadomo, ze nie jest to zabawa dla kiepskich skoczkow, ale skoro organizowano kiedys COC specjalistow na mamucie, to czemu nie dac szansy kombinatorom? Problemy moga byc niestety bardzo prozaiczne - dobranie odpowiedniego przelicznika itp.
A co do kombinacji w TV - mysle, ze gdyby Polska w tej dyscyplinie byla choc w polowie tak dobra jak Niemcy czy Austria, to relacje pojawilyby sie tez na TVP Przeciez, gdyby nie Malysz, to skoki tez bylyby w tv publicznej raz na rok... |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 31.5.2006, 04:53 Temat postu: |
|
|
Cześć znowu . Kombi ze skokami na mamutku mogło by to być ciekawe i jako ciekawostkę takie zawody mogły by się odbyć, czy może za jakiś czas pewnie odbędą. Ale na codzień skromne "dziewięćdziesiątki" i 120-stki to jest moim zdaniem to. Piękno i gracja. Jakoś wydaje mi sie, że latanie należało by zostawić skoczkom. Zawsze myślałem, że kombinator to przede wszystkim biegacz, a skok tylko przypieczętowuje jego wysiłek, niezależnie od tego, w jakiej kolejności to się odbywa . A wracając do tematu forum: ostatnio pomyślałem, że część kombich chce się sprawdzić właśnie na tych największych obiektach, w końcu adrenalina tam gra najbardziej.... Pozdrowienia wszystkim. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magdalena Kot na forum

|
Wysłany: 15.8.2006, 19:13 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście. Biegać im się nie chce. Zresztą, bieganie i skakanie są męczące, a poza tym trzeba być dobrym w obu tych dziedzinach, więc ci co nie byli przerzucili się na skoki (albo biegi). To skokom (i biegom) wyszło na dobre.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
spiderman Moderator

|
Wysłany: 18.8.2006, 11:32 Temat postu: |
|
|
Trzeba wspomnieć o jednym niemieckim zawodniku, który startuje już tego lata w zawodach CoC i LGP w skokach. Christian Ulmer - parę sezonów temu (nie wiem ile dokładnie) startował jeszcze w zawodach kombinacji norweskiej, jednak bez powodzenia.
Postanowił się więc przenieść na skoki i chyba to była dobra decyzja. Ulmer już nawet zdobywa punkty do klasyfikacji LGP! Zawodnik jeszcze młody - 22 letni, ma całą karierę przed sobą. Sam mówi, iż swojej decyzji nie żałuje. Zawsze czuł się lepiej na skoczni niż na trasach biegowych. Także kolejny, który zrezygnował z kombinacji na rzecz skoków  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 14.9.2006, 15:06 Temat postu: |
|
|
@spiderman - Ulmi startowal w kombinacji jeszcze w minionym sezonie (PŚB). Biorąc pod uwagę niesamowite zaplecze, jakie Niemcy mają w kombinacji i ogromną ilość obiecujacych młodych zawodników, to dobrze zrobił, że się przeniósł. W skokach Niemcy nie mają tak dobrych wyników jak w kombinacji...
A czy ktos wie, jak w skokach radzą sobie inni "przeniesieni" w ostatnich latach Niemcy Christian Bruder i Christoph Menz? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wanha mestari Moderator

|
Wysłany: 16.9.2006, 14:58 Temat postu: |
|
|
Christoph Menz zrezygnował z kariery sportowej jak wiemy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 16.9.2006, 15:15 Temat postu: |
|
|
teraz juz wiemy, madralo  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
spiderman Moderator

|
Wysłany: 30.9.2006, 21:00 Temat postu: |
|
|
| A Christian Bruder niby nadal skacze, ale jest w słabej formie i nigdzie nie jest wystawiany... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
Wysłany: 9.1.2007, 00:24 Temat postu: |
|
|
| Rafał Śliż dobrze zrobił że rzucił kombincję, bo z tego co pamietam to biegaczem był fatalnym. A Powiedzcie mi, bo tak naprawdę dopiero zaczynam się intersować kombinacją, czy zdarza się że kominatorzy porzucają te dyscyplinę la biegów i zostają biegaczami? czy sa takie przypadki? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Monyka Smoczek na forum

|
Wysłany: 9.1.2007, 07:33 Temat postu: |
|
|
no ja nie pamiętam, ale pamiętam, że Hannu zawsze startuje w jakiś miejscowych biegach narciarskich i w lato dużo pomyka na nartorolkach ;P nawet na olimpiadzie w Salt Lake City startował w sprincie [także on jest kimś w stylu Bjoerndalena ]
i większość tych dobrych biegaczy tak napewno robi : Felix, Haseney, Moan.....
także tym napewno bliżej do biegania niż skakania ;P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
Wysłany: 9.1.2007, 18:31 Temat postu: |
|
|
| Maninenowi na pewno bliżej do biegów niż do skoków. Wygrał bodajże 43 konkursy PŚ, a tylko cztery razy triumfował w konkursie skoków... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|