| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Walther W. Moderator

|
Wysłany: 8.1.2005, 12:27 Temat postu: Dlaczego kombinatorzy przechodzą na skoki? |
|
|
Dlaczego, Dlaczego??? (właściwie to i dobrze )
Ostatnio zmieniony przez Walther W. dnia 28.1.2005, 18:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 8.1.2005, 14:21 Temat postu: |
|
|
Wcale nie dobrze!!!
Nie wiem... bo im się nie chce biegać? (Patrz David Z., acz on z przyczyn ideologicznych deklaruje, że nie przejdzie. ) Bo im się wydaje, że jak należą do lepszych skoczków wśród kombinatorów, to od razu w skokach specjalnych będą brylować? Hmmm... z jednej strony oczywiście skoro kocham kombi, praktyka "przechodzenia" nie może mi się podobać , ale mam jednak jakieś zrozumienie dla spóźnionego wyboru dyscypliny. W końcu mamy dwie spokrewnione dyscypliny, skoki i kombinację; niech każdy, kto już się przy tym kręci, wybiera, w czym się lepiej czuje. Gdybym była małą skoczką z moją dorosłą świadomością , mimo sytuacji niemal nieistniejącej żeńskiej kombi wolałabym zostać kombinatorką (:oops: godzina szczerości Ewy U.... Ale wiecie, co to jest walczyć nie za siebie? Mi to nie przeszkadza, ale wszystkich dziwi, że mogę wojować o skoki kobiet nie będąc skoczką). Ale wybór jest, żyj i daj żyć innym...
Bywa, że takim "kombinacyjnym dezerterom" się nieźle wiedzie, ale jednak najczęściej tacy delikwenci wielkiej kariery w skokach specjalnych nie robią. Może lepiej zagryźć zęby i ćwiczyć bieganie; i tak to się może poprawiać w miarę samego nabierania doświadczenia... _________________ I speak of love but you do not see
'Cause words are words and they mean nothing more
With half the mind you laugh at me
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)
That's how I feel about ski jumping |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 12.1.2005, 18:23 Temat postu: |
|
|
Przechodza, bo szukaja slawy, pieniedzy i kobiet
Byc moze niektorym sie wydaje, ze osiagna wiecej, trenujac tylko skoki, a moze nie maja sily czy cierpliwosci do biegow... Ja za Brudera akurat trzymam kciuki, za Zaunera zreszta tez, to jego slabe bieganie nie musi zawsze nad nim ciazyc.
A czy dobrze? No coz - co kto lubi. Jak ktos ma sie meczyc w kombinacji, to moze lepiej, zeby dal sobie spokoj. A wiekszosc i tak by kombinacji na skoki specjalistyczne nie zamienila  _________________ kes hüppab ja suusatab. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 12.1.2005, 21:16 Temat postu: |
|
|
| munklia napisał: | | za Zaunera zreszta tez, to jego slabe bieganie nie musi zawsze nad nim ciazyc. |
Vogelkake nie przejdzie, bo się boi, że go wezmą za geja.  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Matti_Hautamaeki231 Król forum

Dołączył: 09 Gru 2004 Posty: 16777186 Skąd: z Grobowego Wzgórza w Turku
|
Wysłany: 23.1.2005, 08:17 Temat postu: |
|
|
| Kombinator musi być bardziej wszechstronny, a skoczek musi tylko skakać |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 23.1.2005, 17:42 Temat postu: |
|
|
Wlasnie!! Dlatego kombi to (przynajmniej dla mnie ) piekniejszy sport niz same skoki. Kiedy dostaje nastroju totalnie poetycko-kombinacyjno-uwielbiennego, powtarzam sobie (np. gdz Svenowi grozila utrata Jedynosci 4 zwyciestw, tego cudu....), ze w kombi cud dzieje sie w kazdym konkursie, cud mozliwosci polaczenia dwoch tak roznych dyscyplin! Irm, pisalas kiedys, ze kombi to sport idealny, po czasie zgadzam sie z ta tylko drobna adnotacja, ze ta dyscyplina osiagnie ideal absolutny, gdy stanie sie sportem obuplciowym. Kiedys to sie stanie, mam nadzieje, ze kogos oprocz mnie ciesza wyniki Madzi Schnurr w Oberwiesenthalu. Poki co pozostaje sie egzaltowac i wartosciowac te zdaniem mej mamy obelge pozytywnie. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 24.1.2005, 08:17 Temat postu: |
|
|
| Jakoś rzadziej się zdarza, żeby to skoczek zaczął kombinować. Nie słyszałem o takich przypadkach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wanha mestari Moderator

|
Wysłany: 24.1.2005, 13:06 Temat postu: |
|
|
| Ostatni przykład: Andrew Osadetz... |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 24.1.2005, 22:58 Temat postu: |
|
|
| O tym to ja nie wiedziałem. Nie wiedziałęm że on jest kombinatorem. Pewnie został nim niedawno |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 25.1.2005, 17:24 Temat postu: |
|
|
I owszem, od tego sezonu przeszedł do kombi. Nie muszę dodawać, że bardzo mi imponuje... Jak i Kituś (Kuettel), który siedzi w skokach, ale zrobił coś, co mało który skokan potrafi zrobić, czyli na mistrzostwach kraju wystartował w kombi. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 26.1.2005, 09:08 Temat postu: |
|
|
| Kiedyś Małysz i Hannawald również byli kombinatorami i jak widać przejście na koki dobrze im wyszło |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 26.1.2005, 09:35 Temat postu: |
|
|
Małysz akurat był nawet wicemistrzem Polski juniorów w kombi (doprawdy nie przydaje mu to w mych oczach blasku, mam swój powód go nie lubić ), Svenio przeszedł do specjalistów, bo nie czuł się dobrze w bieganiu. I w porządku, niech każdy wybiera sam. Ale gdyby wszyscy przeszli, świat sportu po prostu wiele by stracił. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 26.1.2005, 15:35 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | mam swój powód go nie lubić |
Kiedyś na antymalyshu pisałaś, że sprzeciwia się skokom kobiet i że uważa, że to tylko męska dyscyplina. Dlatego go tak nie lubisz? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 26.1.2005, 17:39 Temat postu: |
|
|
Dokładnie za to. Bardzo mi przykro; jestem feministką, trafiła kosa na kamień. Co nie znaczy, że ja nie pozwalam Małyszowi mieć swoich poglądów. Ale od tego jest ideologia, żeby łapać ludzi za język i współtworzyć dyskurs publiczny. Tylko że w kwestii skoków kobiet akurat w tym kraju jedynym słyszalnym stanowiskiem jest stanowisko takie: tak w ogóle takiego sportu nie ma, a poza tym kobieta to inny gatunek człowieka i po co ma taki sport uprawiać.
Żeby był mniejszy offtop, dodam: to jak tu jeszcze wspominać o żeńskiej kombi? Jak mnie zupełnie weźmie schiz , napiszę więcej, w każdym razie jestem wielką fanką Magdaleny Schnurr!  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.1.2005, 08:18 Temat postu: |
|
|
| W Polsce kobiety uprawiają kombinację? O skokach kobiet nie słyszałem, a kombinatorki? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 27.1.2005, 10:15 Temat postu: |
|
|
Czy tylko Polska się liczy? Nie kibicuję kobietom w Polsce, bo nie ma komu. W Polsce nawet skoczek prawie nie ma, to co dopiero kombinatorki; PZN wszystko zadusi. Ale będą. Już ja się o to postaram razem z Zatwarnicą.
A Madzia Schnurr to Niemka, zawodniczka rewelacyjna. W swojej grupie wiekowej w skokach zdecydowanie dominuje, ale zdaje się sugerować mniej więcej tyle: "Ja (i Svenja) chcę do kombi, niech DSV da nam szansę". Właśnie one w Schueler Cupie wystartowały także w kombi; Svenja Wuerth ładnie, a Madzia wprost rewelacyjnie, czwarte miejsce w klasie S13, wysoki wynik i w skokach, i w biegu! :happy: Jej rocznik akurat zbliża się do Lehrgangsgruppe 2b (w tej chwili najmłodsi tam to rocznik '91, od nowego sezonu powinni przyjmować najlepszych z '92), czyli najniższego szczebla szkolenia centralnego, jakby kadry. Owszem, kombinatorek jest garstka, ale kiedy pojawiła się taka zawodniczka jak Madzia, to wymusza podjęcie decyzji. Moim zdaniem należy przyjąć ją do kadry, wytłumaczyć chłopcom, że kto się śmieje z kombinatorek, połamie narty i zacząć promować ten sport wśród dziewczyn, bo inaczej co? Za 3 lata Madzia na Alpencup? Ona wchodzi w okres dojrzewania i niedługo przestanie jej tak dobrze iść w rywalizacji z chłopcami, a wsród dziewczyn może co najwyżej rywalizować w jakichś lokalnych konkursach i to przy maksymalnym rozdrobnieniu na grupy wiekowe. W takim Orenberg-Cupie (skoki specjalne) chłopcy mają bardziej rozdrobnione grupy wiekowe, bo jest ich więcej, dziewczyny i panie startują w klasach 10-14 i od 15. I jest to już lepsze, niż zniechęcać dziewczyny brakiem jakichkolwiek większych konkursów.
Tak mniej więcej wygląda moja diagnoza, ale czekam na odpowiedź od Madzi i reszty. Jeżeli ta diagnoza jest słuszna, dziewuszka powinna się ucieszyć, że ktoś się tym interesuje. Wiem, że to offtop, ale Matti mnie sprowokował. Ale jest trochę na temat, bo chodzi m.in. o to, żeby Madzia nie uważała zostania specjalistką za jedyną szansę wybicia się.  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.1.2005, 15:17 Temat postu: |
|
|
Ja sprowokowałem? No dobra przyzmaję się A tak wracającju do tematuMoże niektózy przechodzą na skoki albo z lenistwa, albo nie są zbyt dobrzy w biegach. Ja mając wybór między kombinacją a skokami, zostałbym przy skokach. Kombinatorzy muszą być bardziej wszechtronii, a jednym lepiej idzie skakanie, a innym bieganie. I ci co słabo skaczą mogą się przerzucić na jeszcze inną dyscyplinę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Walther W. Moderator

|
Wysłany: 27.1.2005, 17:42 Temat postu: |
|
|
| TAkie pytaneczko: CZy to prawda, że Kuettel podczas startów Mistrzostwach w Kombinacji dzięki skokom awansował z jednej z ostatnich pozycji na podium? |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.1.2005, 17:54 Temat postu: |
|
|
| Kuettel? A kiedy to było? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 27.1.2005, 19:05 Temat postu: |
|
|
| Walther - Outsi górą! napisał: | | TAkie pytaneczko: CZy to prawda, że Kuettel podczas startów Mistrzostwach w Kombinacji dzięki skokom awansował z jednej z ostatnich pozycji na podium? |
Nieprawda, bo to było w pewnym sensie odwrotnie (wprawdzie nie spadł dużo, ale wynik z biegu się zgadza); gdyby tak było, to musiałby być start masowy... Kituś miał bardzo dużą przewagę po skokach i dzięki temu choć miał jeden z najsłabszych czasów biegu (w końcu tego nie trenuje, tylko pojeździ czasem na rolkach dla ruchu tyle, co i inni skokani), to pozostał na podium, tylko dwóch zawodników go wyprzedziło. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
|