|
Skokinarciarskie.pl Skokinarciarskie.pl
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Emu Administrator

|
Wysłany: 5.8.2004, 09:53 Temat postu: |
|
|
| Ania napisał: | | Emu napisał: | | w klasie żaci a dorostenci |
A jaka to?  |
Coś jak młodzicy? Vladka była najmłodsza, ale też się łapie pod żaci ("żaczka Sokola Kozlovice Vladena Pustkova". Urocze ). Reszta - roczniki 89-91. _________________ I speak of love but you do not see
'Cause words are words and they mean nothing more
With half the mind you laugh at me
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)
That's how I feel about ski jumping |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 5.8.2004, 11:29 Temat postu: |
|
|
żaci to chyba uczniowie? _________________ kes hüppab ja suusatab. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 5.8.2004, 13:03 Temat postu: |
|
|
No tak, ale Schueler to to samo, a odpowiednik naszych młodzików, jeśli mi się dobrze zdaje... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
Wysłany: 5.8.2004, 13:36 Temat postu: |
|
|
| Emu napisał: | "żaczka Sokola Kozlovice Vladena Pustkova". Urocze  |
Słodziachne
A tak co do tego, co pisałaś wcześniej, to w życiu bym nie pomyślała, że kombinezon może mieć aż taki wpływ na skoki... To znaczy się rozumiem - aerodynamika i te sprawy, gorszy kombinezon - kilka metrów krócej. Ale lądować aż 30 metrów bliżej?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 5.8.2004, 13:39 Temat postu: |
|
|
To jest raczej wpływ psychiczny i tu Mikeska ma rację, że jak Vladka źle się nastawiła do tego kombinezonu, to źle jej się skacze. Tylko nie do końca wiem, w czym rzecz. Coś Mikeska mówił, że Vladka się skarży, że nie może się dobrze odbić w takim sztywnym. Ale mówił też, Że kombinezon jest świetny, ale jeżeli zepsuć skok, to jeszcze słabiej wyjdzie; że Vladka się obawia, otwiera się w locie i spada... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
Wysłany: 5.8.2004, 14:57 Temat postu: |
|
|
| No chyba że tak.. Bo naprawdę trudno mi uwierzyć, że przez zbytnio sztywny kombinezon skacze się 30 metrow krócej... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
Wysłany: 10.8.2004, 09:12 Temat postu: |
|
|
Przed chwilą zobaczyłam wiek uczestniczek konkursu w Bischofschofen i muszę Wam powiedzieć, że krew mnie zalała. Ile lat miała najmłodsza zawodniczka? Dziesięć! A u nas osiemnastoletnia Aneta męczyła się na K-23!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 10.8.2004, 12:27 Temat postu: |
|
|
Ja uważam zresztą, że to gruuuuba przesada wystawiać dziesięciolatki do takich zawodów... Jestem w stanie zrozumieć Mikeskę właśnie ze względu na jego uzasadnienie. Mikeska przygotował zapewne w dużej mierze dla Frauenskispringen steckbrief Vladki, Juergen pewnie doszlifował językowo... Mikeska mówił tyle: że jest świadom, że bardzo przyspieszył rozwój sportowy Vladki - ale chodziło mu o to, żeby nie straciła motywacji, musząc ciągle rywalizować z chłopcami. I to rozumiem, bo w Czechach skoczek jest garstka i ani Denisa, ani obie Lucie nie są w tej samej grupie wiekowej, co Vladka. Więc ją wozi na zawody kobiet, choć to dziewczynka... Rozumiem też, że ten młodziutki wiek uczestniczek to już w skokach kobiet tradycja - Ann-Kathrin 2. w Meinerzhagen w wieku 12 lat* itd.... Ale czy Austriaczka albo Słowenka nie ma możliwości rywalizować z dziewczętami? Może w Austrii nie ma aż tyle żeńskiego nachwuchsu, ale to się zmienia i mówię - uważam za grubą przesadę wozić 11- czy 10-latkę na takie zawody. Zresztą w czasach awantury o to, na czym kobiety mają prawo skakać, pisano też, że skoro na takich skoczniach już startują nawet 11-latki, skoro Anette je regularnie przeskakuje , dlaczego nie pozwolić najlepszym skakać na większych skoczniach?!
Zresztą może małe dzieci na wielkich skoczniach to poniekąd przesada. Vladka już skacze pewnie na K-90, pewnie lada chwila - no w ciągu półtora roku dosyć na pewno - treningowo zaliczy dużą skocznię... (Zapomniałam powiedzieć Mikesce, że gdyby miała na niej skakać, zapraszam do Zakopca; niech będzie pierwszą kobietą na Wielkiej Krokwi... ) Vladka w ciągu niewiele ponad roku prawie podwoiła swój rekord życiowy (stan z lata 2003: 58 m na K-75. Obecnie jej ulubiona skocznia, na której skakała i 80 m. A rekord życiowy nie wiem ile dokładnie, ale chyba bardzo blisko pod setkę :wow:). A oczywiście na kolejne podwojenie przyjdzie baaardzo długo czekać, przecież nie puści się trzynastolatki na mamuta... I tak jest z każdym czy chłopcem, czy dziewczynką, który/a jeszcze jako dziecko zalicza duże skocznie.
* Widziałam we Frensztacie listę zwycięzców z wcześniejszych lat i aż mi się łezka w oku zakręciła... Wśród dzieciaczków choćby: w klasie 11 lat niegdyś Ann-Katrin Reger... Dawno dawno temu wśród 12-latków Łyżka...  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
Wysłany: 10.8.2004, 14:37 Temat postu: |
|
|
Jak robię teraz sylwetki skoczków dla konkurencji, to właśnie dziwiłam się, że u wielu zawodników było tak: 10 lat - pierwszy skok, 12 - średnia skocznia, 14 - duża... I w większości chodzi o zawodników obecnie nie prezentujących światowego poziomu
A tak z ciekawości wyliczyłam średni rocznik zawodniczek w Bischofschofen: 88. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 10.8.2004, 15:21 Temat postu: |
|
|
I zdaje się, że bardzo często tyle jest średnia... Dla Park City wyszło mi 87. Tam najstarsza była Karla Keck ('75), najmłodsze Avery Ardovino i Atsuko Tanaka ('92, tyle co Vladka ). Tych małych jest sporo; już zapewne regularnie będą startować z paniami Vladka, Juliane Seyfarth ('90), Roberta d'Agostina ('91), Jacqueline Seifriedsberger ('91)... Ze starszych często wielu nie ma - w Park City nie było Evy, Japonek (Yamada '78, Kanai '80) ani Stefanie Krieg czy Andrei Temme (obie '81, z dużą dokładnością moje rówieśniczki ); w Bhofen nie ma Stefanie, Karli ani Japonek...
Z tym przebiegiem to jest w sumie dość typowe, może poza początkiem; najwięcej skoczków jednak zaczyna w wieku 5-8 lat... Zdarzali się i tacy, co w wieku 10 lat skaczą ze skoczni normalnej. Zdarzają się i ekstrema; Avery podobno nie miała nawet 11 lat ukończonych, kiedy pierwszy raz skakała z K-120... :wow: Dziewczyny zaczynające późno, jeśli mają talent, czasami dochodzą w ciągu niewiele ponad roku do skoczni normalnej i do możliwości startu w Ladies GP... (A to ciągle bardzo wygodne; w takim turnieju letnim nie wiem, czy są jakiekolwiek oficjalne kwoty startowe, w COC 10 z każdego kraju + dodatkowe 10 dla organizatora. ) Nie wiem, co z tego łącznie wynika , wiem tyle, że w porównaniu z tym w polskich kobiecych skokach istotnie mamy (mieliśmy... ) megaprzegięcie.  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
Wysłany: 12.8.2004, 17:50 Temat postu: |
|
|
konkurencja napisał: | Skijumping.pl: Trenuje pan także dziewczynki, czy ich trening różni się od treningu chłopców?
Jan Szturc: Niestety, dziewczyny zrezygnowały z uprawiania skoków. Tutaj trzeba się poświęcić, niemalże codziennie uczęszczać na treningi, one jakoś zaczęły odstawać z różnych przyczyn. Z tego, co mi wiadomo, to w Zakopanem ruszyła sekcja kobiet. |
Jak to przeczytałam, to krew mnie zalała. Zaczęly odstawać! Ciekawe dlaczego? Może trener puścił je na zbyt dużą skocznię?
Jedyne, co dobre, to ta żeńska sekcja skoków w Zakopcu... Czyli ze skokiem na Tyciej Krokwi nie powinni mi robić problemów. W każdym razie nie z powodu tego, ze jestem dziewczyną  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 12.8.2004, 19:05 Temat postu: |
|
|
SKOCZKI POMŚCIMY.
Niemniej Zakopiec mnie owszem pociesza... z tego, co Szturc mówi, wynika, że te dziewczynki są w liczbie mnogiej...
Póki co takie przekazywanie pałeczki... Najpierw Wisła taaaka wyemancypowana, wiślanie przyzwyczajeni do walki o wiarę, to teraz walczą dzielnie o kobiece skoki... Bardzo dzielnie i z bardzo licznymi wyjazdami. I jeszcze obgadywanie Zakopca, jakoby to ONI nie przyjmowali dziewczyn. No zobaczymy i oby Zakopane dłużej wytrzymało. Bo jak nie, to pałeczkę przejmie Warszawa. Choćby mi się nie udało zostać trenerką, będę na miejscu i będę mogła patrzeć trenerom na ręce.  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
Wysłany: 27.10.2004, 18:34 Temat postu: |
|
|
Kolejny odcinek serialu "Vladka jako jedyna dziewczyna w konkursie", tym razem Mistrzostwa Słowenii Juniorów. Cytat z konkurencji
| Cytat: | | Jedyna dziewczyna w konkursie, Vladka Pustkova, uplasowała się ostatecznie na 9. pozycji. "Ostatecznie", gdyż Czesi zaprotestowali, gdy w pierwszym skoku sędziowie zaliczyli jej odległość 41 m. Jak się okazało, Vladka pofrunęła 15 m dalej. Organizatorzy uznali wniosek ekipy czeskiej i w oficjalnych wynikach widnieje już odległość 56 m. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 27.10.2004, 18:44 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | w pierwszym skoku sędziowie zaliczyli jej odległość 41 m. Jak się okazało, Vladka pofrunęła 15 m dalej. |
To mi się podoba... no faktycznie, 41 metrów czy 56, żadna różnica...
W Słowenii akurat stosunek do skoków kobiet jest bardzo przyzwoity, w zawodach dziewczęcych całe stada (poza tym jestem ostatnio maniacko zakochana w jednej słoweńskiej skoczni )... O, to a propos Słowenek i nie tylko, choć nie juniorki. Austriaczki, Słowenki i Norweżki trenowały sobie razem bodajże w Villach i trafiły na grupę 1a niemieckich kombinaków. Line Jahr skakała 3 belki wyżej niż Acker (czyli prędkość na progu miała zapewne niższą, w końcu gdzie tam drobnej dziewczynie wagowo do mocnego kombinaka) i co się stało? Line skoczyła 93 m, a Acker 90. :brawo:
Ale kombinaków ja bardzo lubię i nie chcę triumfować. Za to jak skakajka przeskoczy Małysza, chyba dostanę kreischu z radości... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dunia Barmanka na Forum

|
Wysłany: 27.10.2004, 21:04 Temat postu: |
|
|
Słowacji  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kina

|
Wysłany: 15.2.2005, 20:44 Temat postu: |
|
|
Kiedy będą te zawody dla kobiet  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 15.2.2005, 21:19 Temat postu: |
|
|
O jakie zawody chodzi? Różne konkursy są ciągle, teraz akurat dawne Ladies GP, obecnie kawałek żeńskiego kontynentalu... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ania Maskotka forum

|
Wysłany: 3.7.2005, 12:17 Temat postu: |