Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna Skokinarciarskie.pl
Skokinarciarskie.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polacy skaczący dawniej
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Kadra Polski
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Najlepszy skoczek Polski, który zakończył karierę?
Stanisław Bobak (3 w PŚ)
8%
 8%  [ 2 ]
Piotr Fijas (rek. św.)
8%
 8%  [ 2 ]
Wojciech Fortuna (M Olimp.)
30%
 30%  [ 7 ]
Zdzisław Hryniewiecki (MP)
8%
 8%  [ 2 ]
Antoni Łaciak(v-ce MŚ)
0%
 0%  [ 0 ]
Stanisław Marusarz (v-ce MŚ)
43%
 43%  [ 10 ]
ktoś inny
0%
 0%  [ 0 ]
Wszystkich Głosów : 23

Autor Wiadomość
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 28.8.2005, 00:29    Temat postu: Polacy skaczący dawniej Odpowiedz z cytatem

Temat o jakże świetnie skaczących Polakach, któzy już dawno pokończyli swe kariery, niektórzy niestety już od nas odeszli w ogóle smutny ... Ale można i ich powspominać. Stanisław Marusarz, chyba najdłuższa kariera w historii polskich skoków i jakże dużo miał tytułów, szczególnie MP, ale nie tylko, wiadomo wicemistrzostwo (a dla wielu mistrzostwo) świata...,
Antoni Łaciak - srebrny medalista MŚ, a prawie że złoty, niczym Marusarz. Olimpijczyk, rekordzista Polski. No i skoczył 40 metrów w Warszawie. Wojciech Fortuna - Mistrz Olimpijski, Świata i Polski. Człowiek jednego skoku? Być może, ale i tak jedyny naż zimowy złoty medalista olimpijski... Stanisław Bobak- myślę, że to był porównywalny talent do Małysza.. Może tylko niewykorzystany?? No i jeszcze ta choroba kręgosłupa... Piotr Fijas - drugi lub pierwszy (różne są wersje, niektóre podają że rekord miał też Marusarz) Polak-rekordzista świata. 3 wygrane w PŚ - to się ceni. Zdzisław Hryniewiecki - również ogromny talent. Ale jedyne co osiągnął to MP, zwycięstwo w memoriale Czecha i Marusarzówny oraz rekord Polski. Wypadek w Wiśle zmarnował mu życie i karierę. Później stał się alkoholikiem... I zmarł w wieku 43 lat. Ale gdyby nie wypadek, mógłby się stać wielkim, uznanym na świecie skoczkiem. Myślę, że ładnie by było nazwać nową Malinkę jego imieniem, nie A. Małysza. Mimo wszystko. Mimo że już jedna skocznia im. Dzidka już była, ale się spaliła... O nim jest temat osobny na tym forum.

Warto powspominać "starych" skoczków. Choćby i mniej znanych, np. Kazimierza Polusa, rekordzisty skoczni w .... Czarnkowie i Gdańsku.
Przechodnie i kamienice

Ostatnio zmieniony przez Walther W. dnia 11.11.2006, 15:44, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Google

Wysłany:     Temat postu: Reklama Google

Powrót do góry
Human_89

PostWysłany: 29.8.2005, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie najlepszym z skoczków obecnych w powyższej ankiecie jest Stanisław "Dziadek" Marusarz - legenda polskich skoków narciarskich i Zakopanego. Jest to moim zdaniem najlepszy polski skoczek narciarski po Adamie Małyszu. W Polsce 2 skocznie noszą jego nazwisko, co świadczy o wielkości tego legendarnego skoczka.

Pokój jego duszy [*][*][*][*][*]
Powrót do góry
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 1.9.2005, 01:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ktoś mi może powiedzieć coś o takim panu co się nazywa Jarosław (bodajże?) Mądry? robi oczy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
grzeeech
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 1.9.2005, 03:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dunia napisał:
a ktoś mi może powiedzieć coś o takim panu co się nazywa Jarosław (bodajże?) Mądry? robi oczy

Przypominam go sobie jak skakał pod koniec lat 80-tych z Piotrem Fijasem i Janem Kowalem. Z tego co sobie przypominam z transmisji TVP to raczej nie zajmował czołowych miejsc. Ale kojarze go
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 22.1.2006, 22:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie o Wojciecha Fortunę - jak się ma jego sprawa ze znęcaniem się nad rodziną??
Powrót do góry
Bartus Marczus
Forumowicz z ostrzeżeniem

PostWysłany: 22.1.2006, 23:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja niemoge zrozumieć dlaczego się znencał nad rodziną? Dlatego że uważał się za pana, bo wygrał IO i musiał pokazać rodzinie kto rządzi? mam pytanko
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 22.1.2006, 23:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To na pewno był pośredni powód... Po zdobyciu mistzostwa na IO woda sodowa uderzyła mu do głowy. Pił, bił i zostało mu to...
Powrót do góry
Bartus Marczus

PostWysłany: 22.1.2006, 23:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, tak... miejmy nadzieje że taka sytuacja się juz nie powtórzy
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 24.1.2006, 20:25    Temat postu: ankieta Odpowiedz z cytatem

W ankiecie zagłosowałem na Stanisława Marusarza, choć wahałem się czy nie zagłosować na Stanisława Bobaka uśmiech Jednak oddałem głos temu pierwszemu. Jego kariera była wspaniała i do dziś wszystkim może służyć jako wzór do naśladowania. To niezwykłe, że w wieku 50 lat jeszcze skakał na Wielkiej Krowi i do tego nikt nie umiał go pokonać na krajowym podwórku! zaskoczony bardzo zadowolony Lał wszystkich jak chciał pomimo swojego zaawansowanego wieku puszcza oczko

Cytat:
ja niemoge zrozumieć dlaczego się znencał nad rodziną? Dlatego że uważał się za pana, bo wygrał IO i musiał pokazać rodzinie kto rządzi? mam pytanko

Nie mogę cię Bartus zrozumieć. W jednym wątku bronisz pana Fortunę, a tutaj go tak jakby krytykujesz :ysz: Więc jakie masz o nim zdanie, pozytywne czy negatywne bo ja już nie wiem!
Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 24.1.2006, 22:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też się wahałem między Bobakiem i Marusarzem. Myślę, że Marusarz więcej osiągnął, ale Bobak to największy talent w historii polskich skoków! Większy od Małysza.

http://skokinarciarskie.pl/phpbb/viewtopic.php?t=2138
Powrót do góry
Kubaa
Król forum
Król forum

PostWysłany: 25.1.2006, 13:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sie wahalem czy na fijasa czy na fortune bo to jeden mistrz swiata a drugi olimpijski ale zaglososwalem na fortune
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Google

Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 25.1.2006, 16:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kuba19 napisał:
ja sie wahalem czy na fijasa czy na fortune bo to jeden mistrz swiata a drugi olimpijski ale zaglososwalem na fortune

Nie no przecież Fijas nigdy nie był Mistrzem Świata!!! To Wojciech Fortuna był i Mistrzem Olimpijskim i Mistrzem Świata, a to dlatego, że wówczas Mistrzostwo Świata zdobywało się podczas konkursu olimpijskiego. Dlatego wiec zawodnik, który wygrał konkurs Igrzysk Olimpijskich zostawał Mistrzem Olimpijskim i Mistrzem Świata! bardzo zadowolony
Powrót do góry
ElciA
Roztańczony ogórek
Roztańczony ogórek

PostWysłany: 25.1.2006, 16:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kuba19 napisał:

Jednak bym wybrała Fijasa, bo Fortuna jak dla mnie był tylko gwiazdą jednego skoku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 25.1.2006, 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzmy, że sześciu skoków - dwa soki w zwycięzkim MP, dwa udane skoki na skoczni normalnej na IO i dwa na skoczni dużej na IO zachwycony Ale 6 to i tak mało puszcza oczko
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 26.1.2006, 17:18    Temat postu: Wojciech Fortuna Odpowiedz z cytatem

Nie przepadam zbytnio za Wojciechem Fortuną, ale mówienie o nim "gwiazda jednego skoku" to jest jakieś nieporozumienie, dlatego w jakimś stopniu będę go bronić puszcza oczko
Jak wiemy podczas IO w Sapporo 1972, Fortuna na normalnej skoczni K70 zajął szóste miejsce, a na dużej skoczni K90 wygrał bardzo zadowolony Wówczas nie lądował on z "wypadem" dlatego przez to tracił wiele punktów co przyczyniło się do niższych lokat. W konkursie na K70 mógł zdobyć medal gdyby nie fatalne lądowania na dwie nogi, jak sam Wojciech przyznawał... W konkursie na K90 jego pierwszy skok to był fenomen, 111 m to było coś niesamowitego. W drugiej kolejce skok mu się nie udał ale i tak zdobył złoty medal. Nie można mówić o Wojtku "gwiazda jednego skoku" !!! Gdyby był wcześniej nie skakał dobrze to wcale by nie pojechał na te Igrzyska! Musiał dobrymi skokami przed Olimpiadą wywalczyć sobie miejsce. Jak już mu się to udało to oczywiście pojechał na Olimpiadę i jak to się skończyło to wszyscy wiemy bardzo zadowolony W samych konkursach olimpijskich Fortuna oddał dwa bardzo dobre skoki i jeden fenomenalny. Ale przecież przed Olimpiadą na pewno oddawał wiele takich skoków puszcza oczko Na pewno skoczek ten jest w "5" najlepszych polskich skoczków wszechczasów...
Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 26.1.2006, 17:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdyby nie media, to by nie pojechał. Zatem musiał jakoś pokazywać publicznie dobre skoki puszcza oczko
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 26.1.2006, 17:30    Temat postu: Wojciech Fortuna Odpowiedz z cytatem

Sam się tylko dziwię dlaczego Fortuna nie lądował z "wypadem" tylko cały czas na dwie nogi mam pytanko Przecież lepsze lądowania zapewniłyby mu lepsze noty no i przez to wyższe pozycje! Trochę mnie to dziwi, sam Wojciech nigdy chyba publicznie nie wyznał dlaczego cały czas lądował na dwie nogi... :ysz:
Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 26.1.2006, 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Być może miał coś takiego w psychice zachwycony Albo zwyczajnie się bał tak lądować, jak to mówią prosze ja ciebie z wypadem. (Nie lubię tej nazwy zachwycony )
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 26.1.2006, 18:04    Temat postu: telemark Odpowiedz z cytatem

Przyjmijmy wersję z telemarkiem puszcza oczko
Być może w ogóle nie umiał lądować z "telemarkiem" ?! puszcza oczko śmiejący się Być może skacząc stylem równoległym, lepiej lądowało się na dwie nogi? Dzięki telemarkowi wprawdzie dostawało się wyższe noty, ale było większe prawdopodobieństwo upadku? zamyślony
Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 27.1.2006, 20:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzebaby się zapytać Pana Wojtka. Tylko, że jak będzie odpowiadał, to może patrzeć się w zupełnie inną stronę zachwycony
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Kadra Polski Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: