| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
norweska dusza Kot na forum

|
Wysłany: 23.2.2007, 12:56 Temat postu: |
|
|
hmm trudno jest mi odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znam szwedzkiego. ale kiedyś miałam do czynienia z jednym tekstem i niektóre wyrazy czyta się podobnie, a nawet tak samo  _________________ 'Sowa przyleciała tu wczoraj czy przedwczoraj i zauważyła mnie. Właściwie nawet nie odezwała się do mnie, ale w każdym razie poznała mnie. To bardzo uprzejmie z jej strony' - Kłapouchy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kiimi Bez życia...

|
Wysłany: 23.2.2007, 15:17 Temat postu: |
|
|
no wlasnie tak myslalam tzn. slyszalam porowonnaie ze Norwegowi latwiej dogadac sie ze Szwedem niz Polakowi ze Slowakiem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadine Moderator

|
Wysłany: 28.5.2007, 19:54 Temat postu: |
|
|
ja po norwesku tylko "Jeg behov Norge"  _________________ Od czasu do czasu jestem. Nawet jak nie piszę, tylko czytam
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mariatta Myszka na forum

|
Wysłany: 29.5.2007, 07:57 Temat postu: |
|
|
Ja próbowałam, ale się poddałam, buuu... Trudno, czasu po prostu zabrakło ;( _________________ Excuse Us While We Kiss The Sky!

http://www.andersjacobsen.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Liv Stały bywalec

|
Wysłany: 5.8.2007, 14:46 Temat postu: |
|
|
| kiimi napisał: | ja mam tylko pytanie teoretyczne bo kiedys uczylam sie szwedzkiego i sie zastanwiam an ile te jezyki sie roznia?  |
jesli chodzi o dialekty, to np. bezproblemowo mozesz sie porozumiec norweskim stavangerskiem z mieszkancami Scanii. Skånsk i stavangersk maja naprawde wiele podobienstw, tylko lepiej mowic troszke wolniej  _________________ Blog |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MilQa Kot na forum

|
Wysłany: 6.8.2007, 21:48 Temat postu: |
|
|
łatwo się dogadać. chociaż ja zawsze wolałam szwedzki. ale to i tak z bigiem lat nie ma najmniejszego znaczenia  _________________ Jag somnar in i drömmars sorg.En stilla tomhet sänker sig i en tid som vår. Det blir nog en vacker natt... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sweetdevil Łoś na forum

|
Wysłany: 2.11.2008, 16:51 Temat postu: |
|
|
| kiimi napisał: | ja mam tylko pytanie teoretyczne bo kiedys uczylam sie szwedzkiego i sie zastanwiam an ile te jezyki sie roznia?  |
roznia sie na tyle malo, ze Szwed z Norwegiem dogaduja sie bez problemow Bardzo wiele wyrazow jest identycznych badz tez rozni sie tylko literą w słowie. Z reguly na produktach czy to kosmetycznych czy tez spozywczych, instrukcje pisane sa jednym ciągiem z uzyciem "/" w przypadku kiedy dane slowo sie rozni. Poza tym trzeba zaznaczyc, ze norweski bokmål rozni sie od norweskiego ny norsk z reguly tylko wymową, aczkolwiek w zachodniej Norwegii jest mnostwo dialektow, ktore wyprowadzaja niesamowite roznice w samym jezyku ny norsk, ktorego sie tu wlasnie uzywa nie wspominajac juz o akcentach
pozdrawiam :0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Liv Stały bywalec

|
Wysłany: 19.11.2008, 12:23 Temat postu: |
|
|
Jest taka piosenka przerobiona przez grupę komików Raske Menn.
Przerobili piosenkę dla dzieci i zaspiewali po swojemu.
NB! Pisenka może wydać się niesmaczna, ale ładnie ukazuje norweskie dialekty, no może poza trøndersk *g*
Blondyn jest z Bergen ale cudnie nasmiwea się z dialektu ze Stavanger. Bomba
http://www.youtube.com/watch?v=UlGtTQVlzQ8 _________________ Blog |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadine Moderator

|
Wysłany: 19.11.2008, 14:05 Temat postu: |
|
|
Myślałam kiedyś o nauce norweskiego, ale jak zobaczyłam, że mają oni dwie odmiany to zrezygnowałam.
Znalezione w necie
| Cytat: | | Dlatego też najczęściej powtarzanym zwrotem przez Norwegów jest "Hva sa du?" (Co powiedziałeś?). |
Przeczytałam trochę o norweskim i mam małe , Jak oni mogą się porozumieć
Chociaż u nas np Gorol z Kurpem/iem?/ w swoich językach nie dogadaliby się ze sobą i z innymi mieszkańcami
Chociaż "Deutschaki" i Austriacy też mają swoje dialekty, ale ich jakoś da się zrozumieć i chyba też mają język ogólniemiecki (przynajmiej Niemcy), gdzieś mi się kiedyś rzuciło w oczy. _________________ Od czasu do czasu jestem. Nawet jak nie piszę, tylko czytam
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Liv Stały bywalec

|
Wysłany: 19.11.2008, 15:06 Temat postu: |
|
|
| Nadine napisał: | | Cytat: | | Dlatego też najczęściej powtarzanym zwrotem przez Norwegów jest "Hva sa du?" (Co powiedziałeś?). |
|
A może jednak: ka faeeeeeen!
Austriacy też mają sporo dialektów. Nie tyle, co Norwegowie, ale zdarza się, że Wschód Zachodu nie rozumie. Jak wpadniesz do jakiejs maluczkiej wioski w Tyrolu, to nawet będąc rodzonym Wiedeńczykiem możesz się niedogadać
@ Nadine.
Jak przyjdę z pracy, wstawie na bloga mały e-book z językiem austriackim  _________________ Blog |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nadine Moderator

|
Wysłany: 3.12.2008, 12:27 Temat postu: |
|
|
Mam takie coś do norweskiego
Takk for opplysningen - dziękuję za informację
Jeg snakker ikke norsk - Nie mówię po norwesku
Vil De snakke litt langsommere ? - Proszę mówić wolniej
Vil De skrive det for meg ? - Proszę mi to napisać
Vil De vaere sä*; snill ä* gjenta det ? - Czy mógłby Pan/i to powtórzyć ?
* te ä to powinno być tam "a z kółkiem", tyle, że nie odczytuje tutaj tych liter _________________ Od czasu do czasu jestem. Nawet jak nie piszę, tylko czytam
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|