| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
savo01 Gość
|
Wysłany: 5.2.2007, 20:05 Temat postu: Rozwój skoków narciarskich w Polsce |
|
|
Witam w tym temacie proponuje dyskusje nad rozwojem skoków w Polsce.Wpisujcie tu informacje dotyczące planów budowy nowych skoczni w Polsce,osiągnięcia naszych najmłodszych zawodników itp,itd...
Ciekaw też jestem waszych opinii i pomysłów związanych z tym tematem.
Mi marzą się 4 ośrodki skoków w Polsce o wysokim poziomie szkolenia i infrastruktury - Beskidy ze Szczyrkiem i Wisłą , Podhale, Bieszczady i Karkonosze.Widać ,że PZN wziął się do roboty bo już w tym roku oddana zostanie do użytku skocznia w Wiśle-Malince a w 2008r. obiekty w Szczyrku.Jest też oczywiście Zakopane,ale co dalej?W końcu nie można ograniczać tego sportu do dwóch ośrodków!Im więcej będzie powstawać skoczni i klubów tym więcej w przyszłości zawodników i sukcesów!Chodzi mi głównie o rozwój skoków w Bieszczadach/Podkarpaciu i w Karkonoszach.Podobno są plany zbudowania K-90 w Zagórzu i budowy mniejszych skoczni w okolicznych miasteczkach...
Co do Karkonoszy to tamtejsze kluby mogłyby współpracować z Czechami ,w końcu po drugiej stronie granicy jest Liberec i Harrachov (chodzi mi o kadry trenerskie, wspólne treningi ,zawody) a napewno jest sie od kogo uczyć!
I jeszcze jedna kwestia.Co myślicie o budowie kompleksu skoczni w jakimś większym mieście np. w Krakowie?
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Walther W. Moderator

|
Wysłany: 5.2.2007, 20:47 Temat postu: |
|
|
Temat za chwilę przenoszę na forum KADRY POLSKIEJ.
Jak dla mnie, jeżeli w PZN cały czas będą siedziały te same osoby, to wielki rozwój nie nastąpi. Dla mnie priorytetem byłoby wsparcie skoków przede wszystkim na nizinach, w centrum i na północy Polski, dzięki temu mogłoby się znaleźć wiele talentow, ważne jest też to, żeby zawodników wieku 16 lat nie wystawiać w Lotos Cup na skoczniach K 65, tylko dawać ich na K 90, a najzdolniejszych na K 120, do PŚ. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 5.2.2007, 22:24 Temat postu: |
|
|
Odkąd ogłoszono program budowy skoczni, powtarzam, że krystalizują się cztery regiony skokowe. Jednak póki co nie ma z tego za wiele - Karkonosze nie mają skoczni średniej i bodaj nie ma jej nawet w planach!!, Podhale nie ma "małej średniej" - obiektu przejściowego między małymi a K-65, w Bieszczadach w ogóle wszystko jest jeszcze w rosole, a skoczni najmniejszych to brakuje prawie wszystkim oprócz może Zagórza. Takie w Polsce panuje podejście, oni potrafią twierdzić w żywe oczy, że skoczni poniżej K-10 się rzekomo w ogóle nie buduje. (No cóż, jak wiadomo wg oficjalnych dokumentów skocznia poniżej K-20 nie jest skocznią... )
Myślę, że Polska mimo wszystko ma duży potencjał, wystarczy popatrzeć na wyniki Murańki czy Kotów. (Słowiok też znakomicie, acz nie ma pewności, czy nie pójdzie do kombi. Startował nawet z seniorami w MP. Nawet go na Mleku pytałam, ale sam jeszcze nie jest pewien, w którą pójdzie stronę.) W tej chwili od lat sytuacja jest marna, póki co każdy trener, który próbuje się zabrać za naszą kadrę, ryzykuje zgryzienie sobie na niej zębów , ale za parę lat, kiedy Koty czy Murańka wejdą w wiek stricte juniorski, Polska może należeć do najlepszych ekip. Oczywiście jeżeli PZN tego wszystkiego nie zmarnuje...
Powiem tyle, że mnie i tak dużo bardziej interesuje rozwój żeńskich skoków w Polsce, o niego walczę już szósty sezon. Możecie zajrzeć na blog Skakajki, tam wyczytacie tyle, że ostatnio bardzo niejednoznaczne sygnały dochodzą z PZN-u. Z jednej strony zanosi się na całe stada skakajek na finale Lotosu, z drugiej w zawodach stricte krajowych PZN z niepojętych powodów nie chce osobnej klasy dziewczęcej (tego naprawdę nie sposób zrozumieć... gdyby im było żal tych durnych kilkuset złotych na nagrody - w budżecie PZN to naprawdę dziury nie zrobi, oni nie są aż tak biedni - to WTWS jest doprawdy gotowe zasponsorować. Ale ich argumenty są na zasadzie "nie, bo nie"). I do tego Tajner jakby się przekonuje, jakby wyniki Asi, Gabi i Bogusi na nim zrobiły wrażenie - ale tak w sumie to on nie ma pojęcia, na czym one skaczą, wydaje mu się, że to są ciągle takie tam dziewczątka, które się bawią w skoki na malutkiej skoczni i jest szansa, że jak wejdą na większą, to się wystraszą i pójdą się bawić w panią domu i przymierzać ciuchy.  _________________ I speak of love but you do not see
'Cause words are words and they mean nothing more
With half the mind you laugh at me
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)
That's how I feel about ski jumping |
|
| Powrót do góry |
|
 |
savo01 Gość
|
Wysłany: 6.2.2007, 04:37 Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o skoki na terenach nizinnych to jestem jak najbardziej za!Ale to perspektywa conajmniej kilkunastu lat jeśli nie więcej.Takie regiony jak np : Mazury,Roztocze świetnie się do tego nadają!
Jeżeli chodzi o Karkonosze to są 2 k-90,ale niestety brak mniejszych i te mniejsze skocznie trzeba budować!Bardzo cieszy to co zrobiono w Zagórzu,jeśli jeszcze dobudują k-90 będzie świetnie ,obok Zagórza leży Lesko ,Sanok ,więc młodych adeptów skoków napewno nie zabraknie:)Myśle ,że Bieszczady i okolice przy odpowiednim podejściu działaczy i znalezieniu sponsorów mogłyby być w przyszłości bardzo silnym ośrodkiem skoków.Najważniejsze ,żeby budować jak najwięcej tych małych skoczni,wiadomo że im więcej zawodników tym więcej sukcesów,popatrzymy choćby na Austriaków czy Słoweńców,w Austrii są tylko 2 k-120 ,w Słowenii niema żadnej a ilu mają młodych utalentowanych chłopaków.
Co do naszych młodych skoczków to mam jednak nadzieje,że Słowiok wybierze skoki a nie kombinacje bo talent ma wielki i szkoda by go było.Ale jest jeszcze Byrt,Cieślar i wielu innych.Nigdy niewiadomo który z nich w przyszłości bedzie odnosił największe sukcesy,często te największe talenty gdzieś pozniej ginął a wielcy mistrzowie wyrastają ze skoczów którzy nie odnosili większych sukcesów w wieku juniorskim.Dlatego opieką trzeba otoczyć wszystkich a nie tylko tych którzy obecnie się wyróżniają! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 6.2.2007, 08:20 Temat postu: |
|
|
Dlaczego Słowioka ma być szkoda do kombi? Ty pomyśl, że w polskiej kombinacji sytuacja jest jeszcze 100 razy gorsza, niż w skokach.... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
savo01 Gość
|
Wysłany: 6.2.2007, 16:42 Temat postu: |
|
|
| Emu napisał: | | Dlaczego Słowioka ma być szkoda do kombi? Ty pomyśl, że w polskiej kombinacji sytuacja jest jeszcze 100 razy gorsza, niż w skokach.... |
Wiem jaka jest sytuacja w polskiej kombinacji.Tyle,ze ten sport nie jest aż tak medialny,popularny i rozpowszechniony jak skoki ,więc wolałbym ,żeby odnosił sukcesy jednak w skokach.Aczkolwiek niczym nie umniejszam tu kombinatorom,ich też trzeba podziwiać bo uprawianie kombinacji napewno dużo wysiłku kosztuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Koleszkowiec Soba Diabełek forum

|
Wysłany: 6.2.2007, 23:08 Temat postu: |
|
|
Kurcze jakby zrobili skocznie blisko Krakowa to mieszkalbym na stale juz w Krakowie w moim rodzinnym miescie a nie na kole podbiegunowym ;] Co nieznaczy, ze mi sie tu niepodoba ;] JEdnak wole polakow i skakac w polsce... Super by bylo jest dto moje marzenie... Jeszcze finowie zaczynaja mnie namawiac na zmiane obywatelstwa... Wzyciu za zadne pieniadze...
BO GDYBYM MIAL URODZIC SIE ZNOW, TO TYLKO W POLSCE! I TYLKO TU! xD
hrhre  _________________
BENNY BENASSI - HYPNOTICA
LEĆ ADAM! LEĆ!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 7.2.2007, 00:42 Temat postu: |
|
|
Ejże, Soba, od Ciebie z Jyväskylä na koło podbiegunowe jest ho ho i jeszcze trochę...  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
spiderman Moderator

|
Wysłany: 11.2.2007, 14:40 Temat postu: |
|
|
| Macie jakiekolwiek informacje na temat Mistrzostw Polski, które zaplanowane są na następny weekend w Szczyrku? Jak wygląda sytuacja ze śniegiem? Czy zawody się odbędą? Byłbym wdzęczny za linka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luk Pupilek na forum

|
Wysłany: 12.2.2007, 18:35 Temat postu: |
|
|
| Nawet tam ma być za niedługo deszcz i +8 stopni... śnieg może się roztopić chyba w Szczyrku? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
spiderman Moderator

|
Wysłany: 13.2.2007, 10:40 Temat postu: |
|
|
| Nie wiem jaka jest obecnie sytuacja ze śniegiem w Szczyrku, a to jest dla mnie ważne, bo mam zamiar się wybrać na te MP. Dlatego będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyś Tygrys na forum

|
Wysłany: 23.2.2007, 18:08 Temat postu: |
|
|
savo01 Myślę, że na Roztoczu są odpowiednie warunki do wybudowania skoczni... Miała powstać skocznia w Szczebrzeszynie, ale pomysł został wyśmiany przez radnych tego miasta. Szkoda, bo kto wie, ale może i u nas na WSCHODZIE byłyby jakieś młode talenty.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.2.2007, 18:58 Temat postu: |
|
|
Emu obecnie mieszkam za Kuussamo...................... Wiem co to zimno i przerazajaco wielkie polacie lodu na ograomnych Finskich Jeziorach Przeceiz z Jyva do Lahti da sie przeplynac jednym jeziorem chyab z 40 razy wiekszym od sniard jesli dorbze pamietam ale z wielksociom moglem pokrecic  _________________
LEĆ ADAM! LEĆ!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil_1911 Roztańczony ogórek

|
Wysłany: 26.2.2007, 07:09 Temat postu: |
|
|
| A co sądzicie o działaniach PZN?? Czy są one wystarczające, czy należy coś poprawić (chodzi mi nie tylko o inwestycje, ale także o sposób szkolenia młodych zawodników, przejście z juniora na seniora, itp.) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
Wysłany: 26.2.2007, 13:12 Temat postu: |
|
|
| Narodowy Program Budowy Skoczni zakładał budowę lub modernizację ponad dwudziestu skoczni na terenie południowej Polski. Pytam gdzie są te skocznie???? Czy oprócz dwóch małych obiektów w Gilowicach zrobiono cokolwiek? Szlag mnie trafia jak słyszę, jakie problemy mają władze w Bystrej, które wypruwają sobie żyły, aby postawić tam skocznie, wszyscy rzucają im kłody pod nogi, a związek nie raczy zareagować na tą sytuację. Wygląda na to, że PZN po raz kolejny zakpił sobie z wszystkich. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyś Tygrys na forum

|
Wysłany: 26.2.2007, 16:32 Temat postu: |
|
|
| PZN to w ogóle przesadza. :/ Teraz to nic nie chcą robić, bo mają Małysza, a ciekawe co będzie, gdy Małysz zakończy karierę i nie będziemy mieć jednego, stałego punktu w naszej reprezentacji... Dopiero wtedy zaczną budować skocznie, żeby mogły rozwijać się jakieś talenty, aby Polska nie została bez zawodników... |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 9.3.2007, 00:08 Temat postu: |
|
|
I bedzie za pozno... juz jest :/ _________________
LEĆ ADAM! LEĆ!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil_1911 Roztańczony ogórek

|
Wysłany: 9.3.2007, 08:50 Temat postu: |
|
|
| Hannu Lepistoe powiedział, że tylko Austriacy mają lepszy system szkolenia młodzieży... |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 9.3.2007, 22:32 Temat postu: |
|
|
ZObaczymy za 6 lat. Miejmy nadzeje. Lepistoe widocznei wei co mowi ale popatrzmy na obiekty! :/ _________________
LEĆ ADAM! LEĆ!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
spiderman Moderator

|
Wysłany: 9.3.2007, 22:37 Temat postu: |
|
|
| Zawodników mamy mnóstwo, ale nie mamy obiektów, na których ci młodzi skoczkowie mogą trenować i przede wszystkim mamy katastrofalnie działający polski związek narciarski. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|