Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna Skokinarciarskie.pl
Skokinarciarskie.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rozwój skoków narciarskich w Polsce
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Kadra Polski
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
savo01
Gość

PostWysłany: 5.2.2007, 20:05    Temat postu: Rozwój skoków narciarskich w Polsce Odpowiedz z cytatem

Witam w tym temacie proponuje dyskusje nad rozwojem skoków w Polsce.Wpisujcie tu informacje dotyczące planów budowy nowych skoczni w Polsce,osiągnięcia naszych najmłodszych zawodników itp,itd...
Ciekaw też jestem waszych opinii i pomysłów związanych z tym tematem.

Mi marzą się 4 ośrodki skoków w Polsce o wysokim poziomie szkolenia i infrastruktury - Beskidy ze Szczyrkiem i Wisłą , Podhale, Bieszczady i Karkonosze.Widać ,że PZN wziął się do roboty bo już w tym roku oddana zostanie do użytku skocznia w Wiśle-Malince a w 2008r. obiekty w Szczyrku.Jest też oczywiście Zakopane,ale co dalej?W końcu nie można ograniczać tego sportu do dwóch ośrodków!Im więcej będzie powstawać skoczni i klubów tym więcej w przyszłości zawodników i sukcesów!Chodzi mi głównie o rozwój skoków w Bieszczadach/Podkarpaciu i w Karkonoszach.Podobno są plany zbudowania K-90 w Zagórzu i budowy mniejszych skoczni w okolicznych miasteczkach...
Co do Karkonoszy to tamtejsze kluby mogłyby współpracować z Czechami ,w końcu po drugiej stronie granicy jest Liberec i Harrachov (chodzi mi o kadry trenerskie, wspólne treningi ,zawody) a napewno jest sie od kogo uczyć!
I jeszcze jedna kwestia.Co myślicie o budowie kompleksu skoczni w jakimś większym mieście np. w Krakowie?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji!
Powrót do góry
Google

Wysłany:     Temat postu: Reklama Google

Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 5.2.2007, 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat za chwilę przenoszę na forum KADRY POLSKIEJ.

Jak dla mnie, jeżeli w PZN cały czas będą siedziały te same osoby, to wielki rozwój nie nastąpi. Dla mnie priorytetem byłoby wsparcie skoków przede wszystkim na nizinach, w centrum i na północy Polski, dzięki temu mogłoby się znaleźć wiele talentow, ważne jest też to, żeby zawodników wieku 16 lat nie wystawiać w Lotos Cup na skoczniach K 65, tylko dawać ich na K 90, a najzdolniejszych na K 120, do PŚ.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 5.2.2007, 22:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odkąd ogłoszono program budowy skoczni, powtarzam, że krystalizują się cztery regiony skokowe. Jednak póki co nie ma z tego za wiele - Karkonosze nie mają skoczni średniej i bodaj nie ma jej nawet w planach!!, Podhale nie ma "małej średniej" - obiektu przejściowego między małymi a K-65, w Bieszczadach w ogóle wszystko jest jeszcze w rosole, a skoczni najmniejszych to brakuje prawie wszystkim oprócz może Zagórza. Takie w Polsce panuje podejście, oni potrafią twierdzić w żywe oczy, że skoczni poniżej K-10 się rzekomo w ogóle nie buduje. (No cóż, jak wiadomo wg oficjalnych dokumentów skocznia poniżej K-20 nie jest skocznią... puszcza oczko)
Myślę, że Polska mimo wszystko ma duży potencjał, wystarczy popatrzeć na wyniki Murańki czy Kotów. (Słowiok też znakomicie, acz nie ma pewności, czy nie pójdzie do kombi. uśmiech Startował nawet z seniorami w MP. Nawet go na Mleku pytałam, ale sam jeszcze nie jest pewien, w którą pójdzie stronę.) W tej chwili od lat sytuacja jest marna, póki co każdy trener, który próbuje się zabrać za naszą kadrę, ryzykuje zgryzienie sobie na niej zębów puszcza oczko, ale za parę lat, kiedy Koty czy Murańka wejdą w wiek stricte juniorski, Polska może należeć do najlepszych ekip. Oczywiście jeżeli PZN tego wszystkiego nie zmarnuje...
Powiem tyle, że mnie i tak dużo bardziej interesuje rozwój żeńskich skoków w Polsce, o niego walczę już szósty sezon. Możecie zajrzeć na blog Skakajki, tam wyczytacie tyle, że ostatnio bardzo niejednoznaczne sygnały dochodzą z PZN-u. Z jednej strony zanosi się na całe stada skakajek na finale Lotosu, z drugiej w zawodach stricte krajowych PZN z niepojętych powodów nie chce osobnej klasy dziewczęcej (tego naprawdę nie sposób zrozumieć... gdyby im było żal tych durnych kilkuset złotych na nagrody - w budżecie PZN to naprawdę dziury nie zrobi, oni nie są aż tak biedni - to WTWS jest doprawdy gotowe zasponsorować. Ale ich argumenty są na zasadzie "nie, bo nie"). I do tego Tajner jakby się przekonuje, jakby wyniki Asi, Gabi i Bogusi na nim zrobiły wrażenie - ale tak w sumie to on nie ma pojęcia, na czym one skaczą, wydaje mu się, że to są ciągle takie tam dziewczątka, które się bawią w skoki na malutkiej skoczni i jest szansa, że jak wejdą na większą, to się wystraszą i pójdą się bawić w panią domu i przymierzać ciuchy. wrrr
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)

That's how I feel about ski jumping
Powrót do góry
savo01
Gość

PostWysłany: 6.2.2007, 04:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chodzi o skoki na terenach nizinnych to jestem jak najbardziej za!Ale to perspektywa conajmniej kilkunastu lat jeśli nie więcej.Takie regiony jak np : Mazury,Roztocze świetnie się do tego nadają!
Jeżeli chodzi o Karkonosze to są 2 k-90,ale niestety brak mniejszych i te mniejsze skocznie trzeba budować!Bardzo cieszy to co zrobiono w Zagórzu,jeśli jeszcze dobudują k-90 będzie świetnie ,obok Zagórza leży Lesko ,Sanok ,więc młodych adeptów skoków napewno nie zabraknie:)Myśle ,że Bieszczady i okolice przy odpowiednim podejściu działaczy i znalezieniu sponsorów mogłyby być w przyszłości bardzo silnym ośrodkiem skoków.Najważniejsze ,żeby budować jak najwięcej tych małych skoczni,wiadomo że im więcej zawodników tym więcej sukcesów,popatrzymy choćby na Austriaków czy Słoweńców,w Austrii są tylko 2 k-120 ,w Słowenii niema żadnej a ilu mają młodych utalentowanych chłopaków.

Co do naszych młodych skoczków to mam jednak nadzieje,że Słowiok wybierze skoki a nie kombinacje bo talent ma wielki i szkoda by go było.Ale jest jeszcze Byrt,Cieślar i wielu innych.Nigdy niewiadomo który z nich w przyszłości bedzie odnosił największe sukcesy,często te największe talenty gdzieś pozniej ginął a wielcy mistrzowie wyrastają ze skoczów którzy nie odnosili większych sukcesów w wieku juniorskim.Dlatego opieką trzeba otoczyć wszystkich a nie tylko tych którzy obecnie się wyróżniają!
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 6.2.2007, 08:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego Słowioka ma być szkoda do kombi? Ty pomyśl, że w polskiej kombinacji sytuacja jest jeszcze 100 razy gorsza, niż w skokach....
(Misunderstood)

Powrót do góry
savo01
Gość

PostWysłany: 6.2.2007, 16:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Emu napisał:
Dlaczego Słowioka ma być szkoda do kombi? Ty pomyśl, że w polskiej kombinacji sytuacja jest jeszcze 100 razy gorsza, niż w skokach....

Wiem jaka jest sytuacja w polskiej kombinacji.Tyle,ze ten sport nie jest aż tak medialny,popularny i rozpowszechniony jak skoki ,więc wolałbym ,żeby odnosił sukcesy jednak w skokach.Aczkolwiek niczym nie umniejszam tu kombinatorom,ich też trzeba podziwiać bo uprawianie kombinacji napewno dużo wysiłku kosztuje.
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
Koleszkowiec Soba
Diabełek forum
Diabełek forum

PostWysłany: 6.2.2007, 23:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurcze jakby zrobili skocznie blisko Krakowa to mieszkalbym na stale juz w Krakowie w moim rodzinnym miescie a nie na kole podbiegunowym ;] Co nieznaczy, ze mi sie tu niepodoba ;] JEdnak wole polakow i skakac w polsce... Super by bylo jest dto moje marzenie... Jeszcze finowie zaczynaja mnie namawiac na zmiane obywatelstwa... Wzyciu za zadne pieniadze...

BO GDYBYM MIAL URODZIC SIE ZNOW, TO TYLKO W POLSCE! I TYLKO TU! bardzo zadowolony bardzo zadowolony xD

hrhre uśmiech

BENNY BENASSI - HYPNOTICA

LEĆ ADAM! LEĆ!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 7.2.2007, 00:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ejże, Soba, od Ciebie z Jyväskylä na koło podbiegunowe jest ho ho i jeszcze trochę... puszcza oczko
(Misunderstood)

Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 11.2.2007, 14:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Macie jakiekolwiek informacje na temat Mistrzostw Polski, które zaplanowane są na następny weekend w Szczyrku? Jak wygląda sytuacja ze śniegiem? Czy zawody się odbędą? Byłbym wdzęczny za linka.
Powrót do góry
Luk
Pupilek na forum
Pupilek na forum

PostWysłany: 12.2.2007, 18:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nawet tam ma być za niedługo deszcz i +8 stopni... śnieg może się roztopić chyba w Szczyrku?
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 13.2.2007, 10:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jaka jest obecnie sytuacja ze śniegiem w Szczyrku, a to jest dla mnie ważne, bo mam zamiar się wybrać na te MP. Dlatego będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
Justyś
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 23.2.2007, 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

savo01 Myślę, że na Roztoczu są odpowiednie warunki do wybudowania skoczni... Miała powstać skocznia w Szczebrzeszynie, ale pomysł został wyśmiany przez radnych tego miasta. Szkoda, bo kto wie, ale może i u nas na WSCHODZIE byłyby jakieś młode talenty. uśmiech
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Koleszkowiec Soba
Diabełek forum
Diabełek forum

PostWysłany: 23.2.2007, 18:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Emu obecnie mieszkam za Kuussamo...................... zachwycony Wiem co to zimno i przerazajaco wielkie polacie lodu na ograomnych Finskich Jeziorach zachwycony Przeceiz z Jyva do Lahti da sie przeplynac jednym jeziorem chyab z 40 razy wiekszym od sniard jesli dorbze pamietam ale z wielksociom moglem pokrecic zachwycony

LEĆ ADAM! LEĆ!!
Powrót do góry
kamil_1911
Roztańczony ogórek
Roztańczony ogórek

PostWysłany: 26.2.2007, 07:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co sądzicie o działaniach PZN?? Czy są one wystarczające, czy należy coś poprawić (chodzi mi nie tylko o inwestycje, ale także o sposób szkolenia młodych zawodników, przejście z juniora na seniora, itp.)
Powrót do góry
Andre
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 26.2.2007, 13:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Narodowy Program Budowy Skoczni zakładał budowę lub modernizację ponad dwudziestu skoczni na terenie południowej Polski. Pytam gdzie są te skocznie???? Czy oprócz dwóch małych obiektów w Gilowicach zrobiono cokolwiek? Szlag mnie trafia jak słyszę, jakie problemy mają władze w Bystrej, które wypruwają sobie żyły, aby postawić tam skocznie, wszyscy rzucają im kłody pod nogi, a związek nie raczy zareagować na tą sytuację. Wygląda na to, że PZN po raz kolejny zakpił sobie z wszystkich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora WP Kontakt
Justyś
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 26.2.2007, 16:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PZN to w ogóle przesadza. :/ Teraz to nic nie chcą robić, bo mają Małysza, a ciekawe co będzie, gdy Małysz zakończy karierę i nie będziemy mieć jednego, stałego punktu w naszej reprezentacji... Dopiero wtedy zaczną budować skocznie, żeby mogły rozwijać się jakieś talenty, aby Polska nie została bez zawodników...
Powrót do góry
Koleszkowiec Soba
Diabełek forum
Diabełek forum

PostWysłany: 9.3.2007, 00:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I bedzie za pozno... juz jest :/

LEĆ ADAM! LEĆ!!
Powrót do góry
kamil_1911
Roztańczony ogórek
Roztańczony ogórek

PostWysłany: 9.3.2007, 08:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hannu Lepistoe powiedział, że tylko Austriacy mają lepszy system szkolenia młodzieży...
Powrót do góry
Koleszkowiec Soba
Diabełek forum
Diabełek forum

PostWysłany: 9.3.2007, 22:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZObaczymy za 6 lat. Miejmy nadzeje. Lepistoe widocznei wei co mowi ale popatrzmy na obiekty! :/

LEĆ ADAM! LEĆ!!
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 9.3.2007, 22:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawodników mamy mnóstwo, ale nie mamy obiektów, na których ci młodzi skoczkowie mogą trenować i przede wszystkim mamy katastrofalnie działający polski związek narciarski.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Kadra Polski Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: