| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Godteri Sorge Stały bywalec

|
Wysłany: 25.1.2006, 17:41 Temat postu: |
|
|
a ja mam małe pytanko... (bo ja taka ambitna uczennica jestem) :happy:
czemu jest różnica w wymowie: 6 - seks i 16 - seksten [sejsten]?
ach ta ambicja...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
*Paris* Myszka na forum

|
Wysłany: 25.1.2006, 18:31 Temat postu: |
|
|
Treffka
no to super.
ja ostatnio w ogole nie mam glowy do nauki, wiec doskonale cie rozumiem.
Godteri Sorge
bardzo dobrze, ze pytasz. i rob to zawsze gdy tylko bedziesz miala jakies watpliwosci lub bedzie zzerala cie ciekawosc.
niestety na to pytanie nie potrafie odpowiedziec. tak po prostu jest. nie wiem dlaczego.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Treffka Stały bywalec

|
Wysłany: 25.1.2006, 19:43 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | czemu jest różnica w wymowie: 6 - seks i 16 - seksten [sejsten]? |
ten norweski to mi się od zawsze wydaje troche pokręcony  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
*Paris* Myszka na forum

|
Wysłany: 26.1.2006, 18:30 Temat postu: |
|
|
ja jednak uznalabym chocby polski za znacznie bardziej pokrecony jezyk.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Treffka Stały bywalec

|
Wysłany: 26.1.2006, 18:33 Temat postu: |
|
|
wiesz jak ktoś całe zycie mowi w jednym jezyku to nic go nie dziwi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
*Paris* Myszka na forum

|
Wysłany: 26.1.2006, 18:39 Temat postu: |
|
|
mnie jednak od czasu do czasu jakies niuanse jezyka polskiego zadziwiaja.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Treffka Stały bywalec

|
Wysłany: 26.1.2006, 18:47 Temat postu: |
|
|
na przykład jakie?
a gdzie sie uczylas norweskiego ze tak dobrze go umiesz? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
*Paris* Myszka na forum

|
Wysłany: 26.1.2006, 19:21 Temat postu: |
|
|
no niestety nic teraz nie przychodzi mi do glowy. ale mysle ze jest tego mnostwo, zwlaszcza jakies wyjatki od regul sa zadziwiajace niekiedy.
hm... troche z ksiazki "vil du laere norsk?", ale szczerze mowiac nieduzo. niestety nie jestem zdyscyplinowana. glownie czytajac norweskie gazety, tlumaczac artykuly, starajac sie jak najwiecej zrozumiec, jak najwiecej zapamietac. mi nauka jezykow przychodzi sama z siebie, bardzo ja lubie i nie stanowi dla mnie wiekszego problemu.
sama dla siebie uczylam sie juz wloskiego, portugalskiego, hiszpanskiego... cos zawsze pozostalo. francuskiego tez sie ucze, ale glownie mowionego, stwierdzilam ze nauka pisania po francusku nie ma na razie wiekszego sensu. tak wiec gdy jestem w paryzu zawsze przy sniadanku serwuje sobie francuska bajeczke, w ktorej dziewczynka z malpka bushido, czy jakkolwiek jej na imie, bardzo powoli i wyraznie mowia po francusku, nierzadko wskazujac palcami na rzeczy, o ktorych mowia. gdy mialam holenderskiego faceta, z radoscia wkuwalam niderlandzki. :happy:
troche sie rozpisalam, ale podsumowujac, mysle ze nauka jezyka zalezy jedynie od wlasnych checi i dobrej motywacji. wtedy i mozliwosci sie znajda.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Treffka Stały bywalec

|
Wysłany: 27.1.2006, 15:29 Temat postu: |
|
|
ja też kocham języki obce
ale czesto mam tzw "słomiany zapał" niestety  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
*Paris* Myszka na forum

|
Wysłany: 27.1.2006, 16:24 Temat postu: |
|
|
heh, a jak myslisz, jak ja nazwalabym swoja nauke chocby portugalskiego? mysle ze "slomiany zapal" to dobre okreslenie. ale wcale nie uwazam tego za cos calkiem negatywnego. wiadomo, ze nie zawsze znajdzie sie odpowiednia ilosc czasu i checi na nauke jezyka. z czasem kazdemu zmieniaja sie zainteresowania i cos co nas kiedys pochlanialo bez reszty, nagle przestaje bawic. a taki "slomiany zapal" przynajmniej pozostawia nam w glowie cos pozytecznego. kilka przydatnych zdan z jezykow, ktore nie sa konieczne w zyciu codziennym, a moga przydac sie w jakiejs ekstremalnej sytuacji. ja do dzis pamietam ze "padaria" to po portugalsku piekarnia. a wierz mi, ze nauka tego jezyka skonczyla sie u mnie na kilku slowkach.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nedira Król forum

|
Wysłany: 27.1.2006, 17:03 Temat postu: |
|
|
heh, znam to aż za dobrze...słomiany zapał
ale języki kocham. i właśnie dlatego chcę studiować etnolingwistykę w Poznaniu :happy: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
margret Kot na forum

|
Wysłany: 27.1.2006, 17:15 Temat postu: |
|
|
| heh a moja nauka bułgarskiego skończyła sie na "kosz, lampa, poszta (poczta)" bo gadałam z bułgarką sobie latem, ale jednak po niemiecku szło łatweij nam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Treffka Stały bywalec

|
Wysłany: 27.1.2006, 17:27 Temat postu: |
|
|
moja nauka dla przykładu fińskiego doszła do : kolorów, liczebników, paru zdań związanych ze skokami, dni tygodnia, miesiecy
mam nadzieje ze z innymi jezykami będzie lepiej  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
*Paris* Myszka na forum

|
Wysłany: 27.1.2006, 17:44 Temat postu: |
|
|
jezeli chodzi o finski, to uwielbiam slowo "aurinko" :happy: mysle, ze to jedno z najpiekniejszych slow swiata.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
margret Kot na forum

|
Wysłany: 27.1.2006, 20:59 Temat postu: |
|
|
ja ubustwiam niemieckie Lojalität tak fajnie się je wymawia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
*Paris* Myszka na forum

|
Wysłany: 31.1.2006, 16:12 Temat postu: |
|
|
munklia
ja, du har rett. man har bare ett liv... og jeg alltid gjoere hva jeg vil jeg vet ikke om jeg er modig. jeg vil bare gjoere noe. jeg vil ikke bo i polen fordi jeg sier ikke fremtiden for meg her. men jeg er ikke 100% sikkert om hvor skal jeg flytte til ogsaa. ingen kan garanti at norge er et land for meg... altsaa vi vil se...
takk, takk. hva du sier gjoer at jeg tror at det er mulig aa snakke flytende norsk etter et aar! :happy:
ja, jeg vet... slike utvalg er vanskelig...
kombinert i tsjekkia! kul! har du moetet noen? f.eks. peter tande, anssi koivuranta eller hannu maninen? jeg liker dem si noe mer!
unnskyld at du matte vente! :kiss:
ha det bra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
frau_kanzlerin Moderator

|
Wysłany: 1.2.2006, 15:37 Temat postu: |
|
|
@*Paris*
jeg er ikke sikker om jeg allerede har spurt deg om dette, men var i norge har du allerede värt? har du noen bra tips?
jeg undret om hvilke fag du valgte for dine avsluttende eksamen? var det spraak? du er ju saa begavet i dem. er matematikken obligatorisk? det var ju for et par aar jeg selv gikk paa videregaaende. da var det lite enklere enn naa tror jeg
jo, det var moro i tsjekkia men dessverre var de beste ikke til stede. nordmennene t.eks. hadde mesterskapene sine. det er altid saa foran OL. men hannu var der og naturligvis han vant, noe som var litt kjedelig men ellers var det kjekt. naa for et par dager siden var jeg ogsaa paa vc i kombinert i karpacz men det var bare vc "b" og jeg maa si, det likte jeg mer. litt mer avslappede atmosfäre men höyt nivaa ennaa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Werter Czarna owca

|
Wysłany: 2.4.2006, 14:18 Temat postu: |
|
|
| Treffka napisał: | | Cytat: | | czemu jest różnica w wymowie: 6 - seks i 16 - seksten [sejsten]? |
ten norweski to mi się od zawsze wydaje troche pokręcony  |
W koncu ma rodowod germanski... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
norweska dusza Kot na forum

|
Wysłany: 22.2.2007, 18:53 Temat postu: |
|
|
widzę, że dużo osób było chętnych do nauki norweskiego, ale lekcji już chyba nie ma... gdyby ktoś chciał kontunuować naukę lub rozpocząć ją od początku to ja bardzo chętnie mogę poudzielać lekcji
tylko prosiłabym bardziej o pisanie na maila bo nie wiem czy często będę mogła wchodzić na to forum ... wyprzedzając pytanie o tym skad umiem norweski - studiuję fil. norweską ;D _________________ 'Sowa przyleciała tu wczoraj czy przedwczoraj i zauważyła mnie. Właściwie nawet nie odezwała się do mnie, ale w każdym razie poznała mnie. To bardzo uprzejmie z jej strony' - Kłapouchy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kiimi Bez życia...

|
Wysłany: 23.2.2007, 00:10 Temat postu: |
|
|
ja mam tylko pytanie teoretyczne bo kiedys uczylam sie szwedzkiego i sie zastanwiam an ile te jezyki sie roznia?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|