|
Skokinarciarskie.pl Skokinarciarskie.pl
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
michal_93 Myszka na forum

|
Wysłany: 8.5.2008, 15:20 Temat postu: |
|
|
| Emu napisał: | | Chłopak był po prostu wybitnie lekkomyślny, przy takim podejściu równie dobrze mógłby mieć tragiczny wypadek w zupełnie innych okolicznościach. | no, na przykład jadąc na rowerze....
ale sory, że kolejny post po kolei, ale jestem strasznie zdererwowany(nie na kogoś z forum, czy kogoś innego, ale tak ogólnie). Mógłby ktoś do mnie napisać kto budował skocznie taką z drewnianym rozbiegiem, ale na dal proszę o ten kontakt z kimś z czeernca, my nr gg: 10987768
Bardzo proszę o kontakt, to dla mnie bardzo ważne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jet Pilot Administrator

|
Wysłany: 8.5.2008, 19:39 Temat postu: |
|
|
II.2. Pisanie dwóch postów pod rząd jest dozwolone tylko w przypadku, gdy różnica czasowa pomiędzy umieszczeniem jednego, a drugiego postu jest większa niż 24 godziny. W innym przypadku prosimy o korzystanie z funkcji "zmień post" dostępnym dla każdego użytkownika na forum. Pisanie pod rząd trzech postów jest całkowicie niedozwolone (wyjątkiem jest sytuacja, gdy w danym temacie od dłuższego czasu nie pisano i napisano do niego jakąś ważną informację)...
Ostrzeżenie. Jeżeli sytuacja się powtórzy, zostanie wymierzona kara dwudniowej banicji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 8.5.2008, 19:40 Temat postu: |
|
|
W "profilu" Czerńca na Archiv jest podany mail bulus3@vp.pl, ale nie wiem, czy to aktualny - strona skoczni nie działa. Zresztą szkoda, bo tam mógłbyś sobie obejrzeć serię zdjęć dość dokładnie dokumentującą kolejne etapy prac nad skocznią. W każdym razie możesz spróbować napisać do gościa. _________________ I speak of love but you do not see
'Cause words are words and they mean nothing more
With half the mind you laugh at me
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)
That's how I feel about ski jumping |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 8.5.2008, 21:33 Temat postu: |
|
|
Sory, więcej się nie powtórzy, to dla tego że jestem zdenerwowany, nawet hasło muszę 2-3 razy wpisywać bo ciągle się gubie; co do postu Emu; na 'ju tubie' jest 5 filmików z budowy, naprawde kawał roboty, chłopaki się na męczyli, a podobno skoczni już nie ma, dlaczemu!? dzięki za mejla  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 8.5.2008, 22:18 Temat postu: |
|
|
Szkoda, że nie ma, bo wśród skoczni amatorskich ta była bodaj najbardziej zaawansowana technicznie (przepraszam za rozwiewanie złudzeń , ale czegoś takiego nie sposób zbudować jednoosobowo). Cieszę się, że przynajmniej zdążyłam ją zaliczyć...
Zapewne dzieciaczki straciły zapał... szkoda, szkoda... Mogli przecież zostawić dla kolejnych dzieci... rozumiem, że to pewnie nie była skocznia aż tak dobrze wykonana, jak w pełni profesjonalne, ale jednak trudno mi uwierzyć, żeby po jakichś trzech sezonach była w złym stanie...
Może jakąś winę ponosi problem wejścia na belkę? Zobacz sobie na filmikach - ten element był rozwiązany wręcz masakrycznie, można było po prostu spaść. Mogli uznać, że nie ma sensu dalej utrzymywać skoczni z tak niebezpiecznym startem... może nawet ktoś im to "zasugerował"... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 11.5.2008, 17:04 Temat postu: |
|
|
No wiesz, mogli zawsze to zmienić, coś rzerobić i by było bezpiecznie, dla mnie jest 'nie zrozumiałe' jak można się zniechecić do skoków przez jakieś braki na skoczni.
Mam jeszcze pytanie;znalazłem ostatnio w lesie(państwowym)górkę. Nadawała by się na skocznie K12-K15 i to spokojnie można by takie odlegości mieć przy dobrym rozbiegu, który trzeba wybudować. No i mam kilka pytań:
1.Czy żeby budować taką skocznie to trzeba się kogoś pytać o zgodę, żeby było legalnie, i nikt się nie mogł przyczepić
2.Ile średnio może kosztować budowa takiego obiektu,tzn. materiały,itd.
3.Co powinna mieć taka skocznia, by miała taki profesjonalny wygląd, jak na amatorskie skocznie;
Mam jeszcze prośbę, czy ktoś mógłby podać jakieś strony internetowe skoczni. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 12.5.2008, 09:59 Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o Czerniec, tam chyba nie bardzo było jak przerobić. Musieliby rozebrać wieżę i budować od nowa, żeby zrobić "uczciwe" schodki wzdłuż strefy belek startowych. Zresztą w sumie dziwne priorytety - zadbali o takie bajery jak pomieszczenie organizacyjne na samej wieży i tarasik widokowy na jego dachu (nie żeby mi to przeszkadzało - kocham różnorodność skoczni, uwielbiam takie małe bajerki, szczególiki, oryginalnostki ), a w ogóle nie pomyśleli o tym, żeby zrobić jakieś sensowne wejście na belki...Tak więc myślę, że niewykluczone nawet, że jakiś urzędnik się temu wreszcie przyjrzał i wydał zakaz eksploatacji obiektu. Amatorski status tej skoczni raczej nie ma tu nic do znaczenia, tym bardziej, że (z tego, co wiem) skakały dzieci, a formalnymi właścicielami byli dorośli...
Odpowiedzi w kwestii Twojej skoczni:
Ad 1: zapytać nie zaszkodzi. Wiele istniejących skoczni amatorskich było budowanych na prywatnym terenie, np. przy domu jednego z zapaleńców (Tułowice, Czerniec, Tarnów...). Są też takie, które istnieją na terenie ogólnodostępnym (Bukowno, Lidzbark Warmiński, Hucisko...), ale nie wiem, czy twórcy tych skoczni pytali kogoś o zgodę. Ogólnie im bardziej ingerujesz w teren, tym bardziej "wypada" zapytać, ale może się też okazać, że urzędas uzna, że ma prawo nie pozwolić Tobie skakać.
Ad 2: Niestetyż nie mam pojęcia.
Ad 3: Pozostaję entuzjastką "igelitu dla ubogich", czyli plandeki (w razie czego służę po raz n-ty opisem). Inne bajerki: tabliczki z oznaczeniami odległości, banda wzdłuż rozbiegu (absolutnie konieczna, gdyby skocznia miała mieć wieżę! To, że amatorzy zwykle ją zaniedbują, nie znaczy, że skakanie bez bandy jest bezpieczne), czerwona wstążeczka wskazująca kierunek wiatru (można przywiązać do gałęzi najbliższego drzewa ), kolorowe oznaczenie krawędzi progu (można np. pomalować ostatnie 30 cm bandy - chodzi o to, żeby coś "mówiło": "Halo! Obudź się, to już próg!" ).
Ad (4):
www.zseo-tarnow.neostrada.pl/
www.klubstarczynowska.prv.pl/
www.skocznia.lublin.w.interia.pl
www.skocznia-tulowice.blog.onet.pl
www.koszecin.pl/
Nie ręczę za to, czy wszystkie skocznie i strony nadal działają. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
spiderman Moderator

|
Wysłany: 12.5.2008, 15:35 Temat postu: |
|
|
| michal_93 napisał: | | 2.Ile średnio może kosztować budowa takiego obiektu,tzn. materiały,itd. |
Może kosztować 0 zł, jeśli będziesz mieć własne materiały, może też kosztować 1 mln zł, jeśli będziesz chciał ją zrobić ze złota. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 12.5.2008, 16:36 Temat postu: |
|
|
zamiast malować ostatnie cm progu można też wtyknąć tam pare choinek.
No a z tym doiściem na belke to na serio głupio im wyszło. Dla mnie by było wstyd zabić się jeszcze przed wejściem na belkę; o takim wypadku nawet nie słyszałem, by ktoś spadł ze schodków wchodząc na belkę.
Wracając do skoczni; mam zamiar się zapytAć, tylko jeszcze niewiem kogo; leśniczego, czy kogoś z gminy. Może coś pomoże, że moja babcia jest sołtysem(sołtyską!?). te wstążeczki od wiatru mimo wszystko są b.potrzebne. ja mam zamiar poprosić dziadka, by zrobił mi takie wiatraczki, to też jest pomysł. Mam zamiar zrobić taką skocznie, żeby żaden urzędnik ani nikt taki nie miał żadnych wątpliwości, co do jej bezpieczeństwa. Jezeli miałbym się pytać leśniczego, to spoko, dziadek może zagadać, pewnie się zgodzi. Jeden problem, może nie 'techniczny' to taki, że teren znajduje się jakieś 100m za cmentarzem, więc wieczorem może być troche strasznie, choć ma to też swoje plusy, np. będziee podobnie jak w insbrucku:).
co do spiderman'a, za 1mln ni zrobiłbym złotej skoczni. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotrek87 Kot na forum

|
Wysłany: 12.5.2008, 18:11 Temat postu: |
|
|
michal_93 A może jak chcesz mieć coś bardziej profesjonalnego do pomiaru siły wiatru to można kupić coś takiego http://www.allegro.pl/item359532003_stacja_pogody_tfa_nexus_nowosc_.html
Cena chyba dosyć przystępna a urządzenie chyba dosyć dobre. A te wstążeczki też mogą być,tak jak na prawdziwej skoczni są przecież specjalistyczne urządzenia do pomiaru wiatru jak i zwykłe pozbijane drewienka z przyczepioną wstążką. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 12.5.2008, 18:58 Temat postu: |
|
|
A po co stacja pogodowa na amatorską skocznię? Przecież jeżeli się leci jakieś pół metra nad zeskokiem, i to na taką odległość, wiatr ma wpływ absolutnie nikły...
Natomiast wiatraczki są ładne, zwłaszcza takie dziecięce, kolorowe. Jeszcze do tego pomalować pstrokato wieżę - można zatrudnić jakichś kumpli graficiarzy - i wyjdzie cudo... Ale już sam zdecyduj, w jakim stylu chcesz mieć skocznię. Zresztą wiatraczki dziecięce w zasadzie w ogóle się nie nadają do stosowania na zewnątrz; pierwsza wichura i wiatraczek zniknie... miałam taki na balkonie do odstraszania much i na jesieni został sam patyczek.
A babci pogratuluj. Acz akurat na tym względnie niskim szczeblu kobiet jest sporo, kobiety angażują się w życie wsi. Czytałam kiedyś cały artykuł socjologiczny o sołtyskach, ale już nie pamiętam, ile procent na tym szczeblu stanowią kobiety. Oczywiście możesz się na babcię powołać, a może nawet przy jej pomocy udałoby się stworzyć gminny klub? Wtedy można nawet w przyszłości "awansować" do kategorii skoczni oficjalnych... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 12.5.2008, 19:22 Temat postu: |
|
|
nie, sory, ale na takie coś to mnie nie stać.
A chodzi mi o taki wiatraczek drewniany, jestładny, a i przyda się czasem. U dziadków stoi taki na podwórku, nawet jak silna wichura na jesieni była to się mocno trzymał.
Moja babcia nie chciała zostać sołtysem, ale jak zobaczyło kto startuje w wyborach, to sama wzięła udział i wygrała.
Natomiast mylisz się, jeżeli mówisz, że na odległość wiatr ma nikły wpływ na takiej skoczni, bo patrz, jest silny wiatr, ktoś chce skoczyć, wybija się, a tu silny, boczny, no i co koleś chce w takiej chwili zrobić?-Znaleść sie na ziemi. Więc mimo wszystko, sąbardzo przydatne, choć i sama wstążka by mogła być. Aco do gminnego klubu- nie wiem, moja babcia jest takim raczej sołtysem, że idzie na zebranie przesiedzi, weźmie kase, rozwiesi jakieś ogłoszenia, al tak to się nie udziela.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ski Myszka na forum

|
Wysłany: 14.5.2008, 15:36 Temat postu: |
|
|
| Zależy czy chcesz w tą skocznie włżyć tysiące zł czy setki.Najlepsze na amatorską skocznie są wstążki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.5.2008, 08:50 Temat postu: |
|
|
No, ja bym chciał włożyć w skocznie jak naj mniej się da...
Ostatnio zobaczyłem na "ałkcji" na allegro coś tkiego http://allegro.pl/item370795358_narty_do_skokow.html. Więc dla amatorskich skoczków takie coś może się przydać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Koleszkowiec Soba Diabełek forum

|
Wysłany: 27.5.2008, 22:30 Temat postu: |
|
|
Na 15zl na pewno się nie skończy Tanie nie będą. _________________
BENNY BENASSI - HYPNOTICA
LEĆ ADAM! LEĆ!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lsbwlbh Myszka na forum

|
Wysłany: 7.7.2008, 15:05 Temat postu: |
|
|
sprzedam narty do skoków 225cm, nieużywane bez zapięć. cena 80zł _________________ !@#$%^&*()_+ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rys Dziecko-kwiat

|
Wysłany: 7.7.2008, 17:36 Temat postu: |
|
|
pokaż zdjęcie tych nart to się zobaczy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 30.7.2008, 19:26 Temat postu: |
|
|
| Nie wiem, czy to kogoś interesuje, ale, co tam; w sobotę rozpoczęłem pracę nad swoją nową skocznią; prawdopodobnie k8-k10. Mam więc takie pytanie: czy jak zrobie skocznie z takiego jasnego piachu, to ona mi się rozleci? Proszę o odpowiedź, bo ja się na takich rzeczach za bardzo nie znam... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 31.7.2008, 11:43 Temat postu: |
|
|
Myślę, że się rozleci - próg Ci klapnie i tyle. Może lepiej przenieś projekt na jakiś teren, gdzie będziesz mógł porżadnie ulepić skocznię z ziemi i ewentualnie wzmocnić deskami? _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 1.8.2008, 20:52 Temat postu: |
|
|
| TZN innego miejsca nie ma, bo moja skocznia będzie na jedynej górce w okolicy, która i tak nie jest za duża(punkt k8-10). Jeżeli mówisz, że sie rozleci próg, to go wzmocnie deseczkami, bądź też innym drewienkiem...może wytrzyma, przecież, aż tak mocnego wybicia nie mam, więc...A na przenoszenie czasu już nie ma, bo tam już zacząłem rozkopywać, troche głupio by było to teraz zostawić.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|