|
Skokinarciarskie.pl Skokinarciarskie.pl
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Emu Administrator

|
Wysłany: 11.9.2008, 22:11 Temat postu: |
|
|
Kawałek aktualizacji dotyczących skoczni amatorskich. Planowałam ostatnio dwa jednodniowe wypady skoczniowe. Jeden będzie chyba w przyszłym tygodniu, a drugi się zobaczy. W każdym razie przy okazji dowiedziałam się trochę na temat aktualnego "statusu" tych skoczni.
1. Tułowice - skocznie dawno nie były odnawiane i są trochę zarośnięte. Na jednej, chyba najmniejszej, wręcz nie bardzo widać próg, choć na pewno nie wygląda to tak, żeby na widok terenu trudno się było domyślić, że tu były jakieś skocznie. Ale właśnie trochę zarosło i być może przełożę wyjazd na wiosnę. Szczerze mówiąc ze względu na skromne rozmiary skoczni i brak urządzeń typu drabinka zamierzałam się porwać na pierwsze i nie wiem, czy nie jedyne w moim życiu skoczniołazostwo w sukience. Ale w każdym razie póki co chyba jednak poczekam, lepiej zaliczyć skocznię, kiedy będzie naprawdę ładnie wyglądała.
2. Hucisko - dzisiaj dzwoniłam najpierw do urzędu gminy, potem do gościa od skoczni (urzędnik z wydziału sportu dał mi do niego kontakt). Otóż ku mej uldze skocznia nadal stoi. Mam wrażenie, że to kolejny raz casus Malinki Centrum i Schanze der Freundschaft - obie są jeszcze starsze, ale nadal stoją dzięki temu, że są przymocowane do kilku drzew, skocznia w Hucisku również...
Znalazłam również piękne zdjęcia skoczni: http://www.3bprzewrotne.fora.pl/skocznia-hutnianka,36/fotki,207.html
Zwróćcie uwagę na zdjęcie pt. "Z gniazda". Ze zdjęć ze szczytu skoczni widać z kolei, że gdzieś na dole jest drabinka z desek przybitych do dwóch drzew. Nie wiem, czy będę się podejmować wejścia - wydaje mi się to ryzykowne, zwłaszcza biorąc pod uwagę moją sporą masę i bynajmniej odwrotną* sprawność - ale na pewno przynajmniej przyjrzę się "gniazdu", to musi być dobrych parę metrów nad ziemią.
Ostatnio to nieszczęsne "wręcz odwrotnie" lub "wręcz przeciwnie" należy do moich ulubionych powiedzonek. Zaraz mi się przypominają dwie rzeczy:
- pierwsza, polityczna i jednocześnie zabawna jako satyra i poważna jako odniesienie do realnego problemu. Rysunek Raczkowskiego. Pierwsza kobieta, miło wyglądająca, mówi: "Nigdy nie przerwałabym ciąży, ale uważam, że kobieta powinna mieć prawo do wyboru". Druga: "A ja wręcz przeciwnie".
- druga, już czysto śmieszna. Humor zeszytów: "Andrzej Radek myślał, że nauczyciel da mu w skórę. Ale było wręcz przeciwnie". _________________ I speak of love but you do not see
'Cause words are words and they mean nothing more
With half the mind you laugh at me
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)
That's how I feel about ski jumping |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal_93 Myszka na forum

|
Wysłany: 19.9.2008, 18:50 Temat postu: |
|
|
Napisze co z tą skocznią, bo wiele użytkowników na pewno chce wiedzieć...A więc nie udało mi się jej ukończyć. Zrobiłem próg, kawałeczek rozbiegu, ale reszty mi się nie udało zrobić. A do tego Ostatnim razem jak byłem w tamtym miejscu, to sie tak nastraszyłem, że już sam tam nie pójde więcej...
Zamierzam zrobić jakąś skocznie-małą:K3-K4,5, żeby sobie poskakać tak dla przyjemności, bo lotów 200 metrowych wole nie ryzykować...
Więc może jakby ktoś chciał, i czas miał, to może by zrobił jakiś plan, żeby nie był z/-\ trudny. W razie czego, to teren jest płaski jak deska. A i konstrukcja drewniana, raczej odpada... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 19.9.2008, 20:33 Temat postu: |
|
|
Michał, czego się przestraszyłeś na niedoszłej skoczni?
Dodam co do moich planów skoczniołazowskich, że na razie nic nie wyszło, bo na Rzeszowszczyźnie BEZ PRZERWY pada, a w porywach leje. Ale w sumie to i lepiej: w porę przypomniałam sobie, że tuż obok jest Strzyżów. Więc chyba z wyprawy jednodniowej do Huciska wyjdzie dwudniowa do Huciska, Strzyżowa, Iwonicza i Zagórza. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 19.10.2008, 13:36 Temat postu: |
|
|
| Etam, jakieś psy łaziły, nie wiadomo, czego się po nich spodziewać, do tego niedaleko cmentarz, wyobrażnia zaczęła działać, a jakiś czas wcześniej przeglądałem takie strony z takimi rzeczami typu duchy, stwory i inne potwory, a teraz czasu mi brakuje, może w nstępnym roku ją dokończe, bo zostało na prawde niewiele.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
Wysłany: 11.2.2009, 15:39 Temat postu: |
|
|
Niestety najpiękniejsze polska skoczni amatorska już nie istnieje. Obiekt w Czerńcu został rozebrany i nikt tam już nie skacze. W ramach wspomnień ciekawy filmik prezentujący króciutką ale jakże bogatą historię skoków nieopodla Łącka.
http://www.youtube.com/watch?v=xl4WyX7UiTY |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Koleszkowiec Soba Diabełek forum

|
Wysłany: 12.2.2009, 23:23 Temat postu: |
|
|
O kurcze, 1 raz widzę ten filmik Coś niesamowitego A ja tyle razy byłem w Tylmanowej koło Łącka w zimie i nic o tym nie wiedziałem, a na pewno wziął bym udział!  _________________
BENNY BENASSI - HYPNOTICA
LEĆ ADAM! LEĆ!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 17.2.2009, 19:58 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawe. Ja akurat mam tę skocznię zaliczoną i jest to jedna ze skoczni, co do których cieszę się, że "zdążyłam" je zaliczyć - podobnie jak w przypadku np. Hutnianki, skoczni warszawskiej i Schanze der Freundschaft (choć przecież jadąc do Czerńca nie miałam powodów spodziewać się, że skocznia tak krótko będzie istniała...).
Szkoda, że już nie działa ich strona - tam była też dokumentacja wcześniejszych mniejszych skoczni i całego procesu budowy - ogólnie wygodniej się ogląda zdjęcie, niż taki film... Ale muszę powiedzieć, że dla mnie czymś naprawdę zdumiewającym było "rozwiązanie" problemu startu. Zgadzam się, że to była najpiękniejsza, najbardziej wyrafinowana technicznie skocznia amatorska - tym niemniej wejście na belkę było mało bezpieczne (niskie belki to jeszcze pół biedy, ale widziałam w jakimś takim filmiku, jak wchodzono na najwyższą belkę). Sam tok myślenia kryjący się za taką konstrukcją jest dość dziwaczny - zbudować pomieszczenie "medialne", tarasik na dachu, trybunkę sędziowską... i nie umieć nawet zrobić normalnych schodków startowych? Jakieś dziwne pomieszanie priorytetów, i obawiam się, że to ten element konstrukcji był przyczyną końca skoczni. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
Wysłany: 18.2.2009, 00:21 Temat postu: |
|
|
| A co z tą Hutnianką? Też już nie istnieje? O tym akurat nic nie słyszałem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 18.2.2009, 10:27 Temat postu: |
|
|
Nie, Hutnianka nadal istnieje, ale niedługo może przestać. Skocznia jest prawdopodobnie nieużywana i w niezbyt dobrym stanie, a że w momencie, gdy tam jechałam, miała już ponad 4 lata (sporo jak na skocznię amatorską), wcześniej dzwoniłam do szkoły w owym słynnym Przewrotnem, żeby mnie skontaktowali z kimś stamtąd. Stąd wiedziałam, że skocznia jeszcze jest... W ogóle, jak niektórzy może pamiętają, planowałam wyjazd wcześniej, nie udał się i dobrze zrobiłam, bo w międzyczasie sobie przypomniałam, że blisko jest Strzyżów... W ten właśnie sposób z miniwyprawy zrobiła się wyprawa dwudniowa na 7 skoczni.
Wydaje mi się, że w jaśniejszej porze roku - a teoretycznie może nawet wtedy - możliwe byłoby zaliczenie Huciska, Strzyżowa, Iwonicza i Zagórza w jeden dzień, oczywiście też przy założeniu podróży nocnym pociągiem (ech, latem byłoby nawet jasno w momencie przyjazdu...). Ale jechałam tam zdezinformowana przez PKP - na rozkładzie papierowym stoi prawidłowa godzina przyjazdu, w wyszukiwarce PKP błędna, w rezultacie dopiero na Dworcu Centralnym dowiedziałam się, że dojadę do Rzeszowa o 4:25, a nie 6:19. Różnica bądź co bądź ogromna i na moją korzyść - właśnie dzięki temu mogłam pojechać do Huciska pierwszym autobusem i zaliczyć skocznie jeszcze przed siódmą rano - ale jednak jest czymś dość stresującym pobyt na dworcu o takiej porze.
Z Schanze der Freundschaft jest analogicznie, jak z Hutnianką - jeszcze stoi, ale to może już nie potrwać długo. Nawet nie weszłam na sam szczyt, bo wyższy ciąg schodów był prawie w stanie rozsypki. Ale to jest absolutna staruszka jak na skocznię amatorską - zbudowana gdzieś na przełomie 1999 i 2000 r.! to coś jak 50 lat dla skoczni profesjonalnej. _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 5.3.2009, 16:13 Temat postu: |
|
|
| Tak, to znowu ja. Tak sobie pomyślałem, że jeżeli jest ktoś z Włodawy, lub okolic, i chciałby skakać, to niech się ze mną skontaktuje(chodzi o budowę skoczni). Bo samemu ciężko jest zbudować coś pożądnego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PF Kot na forum

|
Wysłany: 11.3.2009, 11:07 Temat postu: |
|
|
| Cześć. Jestem nowy na forum. Mam do Was pytanie. Czy znacie jakieś amatorskie skocznie narciarskie w okolicach Rzeszowa lub mniej amatorskie (oprócz Zatwarnicy, Zagórza i Iwonicza Zdroju)??? Proszę o pomoc. Z góry dzięki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre Tygrys na forum

|
Wysłany: 11.3.2009, 17:53 Temat postu: |
|
|
Stara skocznia narciarska znajduje się w Dukli. Niegdyś była jedną z aren Bieszczadzkiego Turnieju Czterech Skoczni, dziś jest wykorzystywana przez amatorów. Skocznia znajduje się ok. 200m od wysypiska śmieci. Jej rekord wynosił 44 metry, obecny rekord amatorski to 33,5 m.
http://www.youtube.com/watch?v=7XSCHXmfEoo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PF Kot na forum

|
Wysłany: 11.3.2009, 19:31 Temat postu: |
|
|
| OK. Dzięki. Czy ktoś zna jeszcze jakieś inne skocznie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Walther W. Moderator

|
Wysłany: 12.3.2009, 16:01 Temat postu: |
|
|
^
Dukla. Nie jest to co prawda blisko Rzeszowa, ale województwo się zgadza. Wiem, że skakali tam jakiś czas temu na starym obiekcie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 23.3.2009, 13:34 Temat postu: |
|
|
| PF napisał: | | oprócz Zatwarnicy, Zagórza i Iwonicza Zdroju |
Akurat w Zatwarnicy skocznie nie powstały - projekt był, ale finansowo się nie udało... Zaś w Iwoniczu nie bardzo się da skakać - no może ewentualnie z K-20, ale ogólnie te skocznie zostały reaktywowane na krótko i kiedy tam byłam w listopadzie, nie wyglądały na skocznie, które względnie niedawno były używane.
Oprócz tego jest jeszcze, jak wspominałam, amatorska skocznia w Hucisku - jeszcze stoi, choć w zbyt dobrym stanie nie jest. Jest też skocznia w Strzyżowie - nieczynna, z rozebranymi schodami, ale wydaje mi się skakalna. Tyle że to za duża skocznia dla amatorów, K-31; na takiej skoczni można już sobie zrobić krzywdę, jeżeli się wie tylko z teorii, co i jak...
A propos skoków amatorskich: czy wiecie, że skoczkom-amatorom z Lublina udało się zrealizować marzenie o skoku z profesjonalnej skoczni? Poskakali sobie na Tyciej Krokwi. Miło, że im pozwolili - zasługiwali na to, bądź co bądź ich skocznia nie różni się tak znowu pod względem parametrów od "prawdziwych" małych skoczni... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 2.2.2010, 21:47 Temat postu: |
|
|
Hm, wypowiedź przedpiścy trąci spamowaniem...
Dobra, a teraz Wam zaserwuję taką skocznię, że wysiądziecie.
http://skokinarciarskie-rk.cba.pl/
film z treningu
Konstrukcja wprost powala, zwłaszcza całościowo sztuczny zeskok i lądowanie przy każdym dalszym skoku za zeskokiem... Niemalże "skocznia mniejsza od człowieka".
No, poniekąd Lappeenranta, Seinajoki i tym podobne skocznie też wysiadają. Pojawiła się skocznia o jeszcze mniejszym udziale naturalnego zeskoku. Choć przy takich rozmiarach to nie problem, przynajmniej w sensie konstrukcyjnym.
Wpisałam im się do księgi gości, oby mi odpisali - rada bym tam pojechała zaliczyć i obfotografować. Chyba zaraz i tak poszukam sama, gdzież może być ów Radoryż.
I jeszcze jedna ciekawa skocznia, pierwsza skocznia o oponowej konstrukcji rozbiegu.
http://www.winterglin.dbv.pl
(Zobaczcie "Historię", oni rzeczywiście mierzą powiększanie skoczni na liczbę opon wzdłuż. )
Cudo. A jednak jeszcze powstają nowe skocznie amatorskie... Trochę to mogłoby dać do myślenia "działaczom", sądzącym, że małyszomania się skończyła, więc uff, nie ma potrzeby obiecywać nowych skoczni.
Inna sprawa, że skocznie profesjonalne mogłyby wyglądać dużo mniej ciekawie niż takie amatorskie, często kurioza konstrukcyjne...
Na razie, jak pisałam w wątku skoczniowym, jestem nieco unieruchomiona (uraz barku, ale dziś już dużo lepiej niż przedwczoraj i wczoraj - czyli chyba nic poważnego, za jakieś 2 dni powinnam być na chodzie, a za 2 tygodnie nie pamiętać, że miałam kontuzję ), ale chętnie pojechałabym na oba te cuda, póki jest śnieg. W zasadzie zwykle wolę skoczniołazować niezimową porą - mniejsze ryzyko poślizgu, ale skocznie amatorskie, małe i z założenia bezigelitowe, zwykle wyglądają najlepiej, kiedy są przygotowane. Więc chętnie bym zdążyła, póki mamy śnieg - na razie dużo, podobno mrozy mają trzymać do połowy marca (rany, co za zimsko!!! ), ale warto się pospieszyć i umówić z towarzystwem z Radoryża i Sudołu, żebym mogła przyjść po prostu na trening. Gdyby jeszcze się okazało, że oba ośrodki są niedaleko siebie... _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
milek1243 Kot na forum

|
Wysłany: 3.2.2010, 22:24 Temat postu: Mistrzostwa Polski Wschodniej w Skokach Narciarskich w Lubl. |
|
|
[center]20 lutego 2010 roku na Skoczni Narciarskiej „Krokiewka” w Lublinie odbędą się
I Otwarte Mistrzostwa Polski Wschodniej w Amatorskich Skokach Narciarskich[/center]
20 lutego 2010 roku odbędą się Mistrzostwa Polski Wschodniej w Amatorskich Skokach Narciarskich na Skoczni Krokiewka w Lublinie. Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych skoczków amatorów i nie tylko.
Liczba chętnych zawodników z każdym dniem rośnie, więc szykuje się zacięta rywalizacja. Liczymy także na spore grono kibiców. Więcej szczegółów dotyczących zawodów znajdziecie poniżej oraz pod nr tel: 785 120 693, e-mail: krokiewka@poczta.pl , gg: 5702875 oraz na stronie: www.krokiewka.cba.pl
Patroni, Sponsorzy i Patroni medialni:
[center]
[/center]
Zapowiedź:
[center][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5y7AEdUtwnE[/youtube][/center]
Nagrody:
Dla wszystkich uczestników Mistrzostw mamy wiele nagród gwarantowanych. Są to m.in. dyplomy, upominki od firm Inter Steel, OBI i Spotrico oraz Marszałka Województwa Lubelskiego - Krzysztofa Grabczuka i Prezydenta Miasta Lublina - Adama Wasilewskiego, a także od Polskiego Związku Narciarskiego.
Zwycięscy zostaną uhonorowani także pucharami, które zostaną wręczone w kategoriach:
- Open (trzech najlepszych)
- Najlepszy zawodnik w województwie lubelskim
- Najmłodszy zawodnik
- Najdłuższy skok
Łącznie zostanie rozdanych sześć pucharów.
Dla najlepszego zawodnika z Lublina mamy niepowtarzalną czapkę "Milki" z autografami Adama Małysza, Svena Hannawalda i Mattiego Hautamaekiego.
Oferujemy:
Dla wszystkich zawodników i ich rodziców/opiekunów oferujemy m.in. posiłek pod namiotem (grochówka, herbata, kanapki itp.), miejsce do zmiany ubrania (namiot), ognisko z kiełbaskami i wiele innych.
Dodatkowo każdy zawodnik otrzyma profesjonalny plastron z numerem startowym.
Cała impreza prowadzona przez spikera będzie nagłośniona.
[center]Czekamy na zgłoszenia kolejnych chętnych.
Zapisy do 14 lutego![/center]
Regulamin, program, karta zgłoszeniowa, lista uczestników, nagród i sędziów, sposób punktacji i plakat na stronie:
www.krokiewka.cba.pl
http://www.krokiewka.cba.pl/zawody.html
[url=http;//krokiewka.cba.pl] [/url] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
JumperOkocim Kot na forum

|
Wysłany: 5.2.2010, 10:54 Temat postu: |
|
|
Witam forumowiczów (nie ma tu chyba wielu osób?)
jestem nowy,ale też interesuje się amatorskimi skokami, skoczniami
skacze z kolegami na skoczni w okocimiu http://www.skokiokocim.cba.pl bywaliśmy też na obiekcie w Skawicy. to tyle po krótce  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emu Administrator

|
Wysłany: 5.2.2010, 12:36 Temat postu: |
|
|
Wow, jakie znakomite skoczeńki... aż nabieram ochoty, by także te skocznie zaliczyć.
Ile ich właściwie macie (bo na stronie piszecie o budowie K-15, ale nie ma jej danych na stronie) - dwie czy trzy? Poniekąd skocznia "Zalesie" bardzo ładna, podoba mi się napis na progu. W ogóle podobają mi się ładnie zrobione tabliczki na progach i znam skocznie, które pod tym względem zostały niestety wyremontowane na niekorzyść.
Co do skoczni amatorskich ogólnie: małyszomania niewątpliwie osłabła i miałam wrażenie, że w związku z tym "fala" budowy skoczni amatorskich też opada. Najwyraźniej jednak nie. Przyszło mi do głowy określenie: "nowe pokolenie" skoczni amatorskich... ale tak chyba też nie jest, najwyraźniej one cały czas powstawały, tylko - właśnie w związku ze spadkiem zainteresowania mediów skokami - ich istnienie nie jest tak nagłośnione.
Skocznie w Okocimiu należą do kategorii dużych skoczni amatorskich, nie to, co w Sudole i Radoryżu... Ale tamte skocznie też przepiękne (także dzięki swym rozmiarom), w przypadku skoczni w Radoryżu sformułowanie "przeskoczyć skocznię" nabiera nowego znaczenia...  _________________ I speak of love but you do not see
(Misunderstood)
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|