Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna Skokinarciarskie.pl
Skokinarciarskie.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Skocznie amatorskie na terenie Polski
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Tylko skoki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JumperOkocim
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 10.2.2010, 00:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta trzecia K15 była zrobiona,są jej zdjęcia na naszej stronie. Lecz skakaliśmy na niej tylko dwa dni, w drugim dniu skoków gdy zaszliśmy na skocznie stwierdziliśmy że nastąpiła próba jej zniszczenia a w kolejnym dniu konstrukcje wybicia ktoś ukradł.Zaniechaliśmy odbudowy tamtej skoczni gdyż była ona daleko w polach i nie znaliśmy stanowiska właściciela gruntu do naszych skoków. Udało się na niej uzyskać w tym roku 13,5 metra
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Google

Wysłany:     Temat postu: Reklama Google

Powrót do góry
JumperOkocim
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 11.2.2010, 01:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapraszam pierwsze forum na temat amatorskich skoków narciarskich http://amatorskie_skoki_narciarskie.foreo.pl/
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 22.2.2010, 20:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, mam nowiny z Radoryża. Odezwał się do mnie "autor"* skoczni w Radoryżu. Na razie nie mam jak do niego przyjechać, bo na początku marca wyjeżdża na praktyki zawodowe. W każdym razie jakoś w kwietniu weźmie się za poprawki na zeskoku, a jakoś raczej we wakacje planuje coś jeszcze ciekawszego: budowę większej skoczni o takiej konstrukcji, czegoś rzędu K-4. Hm, to już może być naprawdę spora konstrukcja - patrz wysokości niezbyt licznych skoczni przenośnych, tymczasowych (na stadionach) i prawie całkowicie sztucznych... Uwagi o konstrukcji skoczni: gość pisze, że buduje skocznie właśnie tak, żeby oszczędzić sobie pracy z wożeniem ziemi (to faktycznie bardzo trudna robota przy budowie amatorskiej, jedno- czy dwuosobowej). Ponadto wzoruje się na ś.p. skoczni w Czerńcu - sama zresztą widzę pewne podobieństwa konstrukcyjne.
*Oczywiście poprzez ten cudzysłów nie mam zamiaru się z niego podśmiewać, bo się napracował, tylko zdystansować się od takiego użycia tego wyrazu - swoją drogą komentatorzy sportowi rzucają nieraz sformułowaniami w rodzaju "autor skoku", "autor strzału"...
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)

That's how I feel about ski jumping
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Andre
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 23.2.2010, 01:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po Skawicy i Łodzi odbyły się kolejne Mistrzostwa Polski Amatorów, tym razem w Lublinie. http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100220/LUBLIN/508626113
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora WP Kontakt
JumperOkocim
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 23.2.2010, 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za rok mam plany być z kolegami na wszystkich bardzo zadowolony
W tym roku skakałem tylko w Skawicy.
Moglibyście mi przybliżyć trochę informacji o skoczniach w Małopolsce za wyjątkiem Zakopanego bo tamte wszyscy znają.
Z tego co ja wiem to w Jaworniku mają tego roku demontować starą skocznie a mają plany na dużo większą skocznie.
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 24.2.2010, 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oooo, warto wiedzieć... Ja zaliczyłam skocznię w Jaworniku w 2006 r., ale też trochę szkoda, że nie widziałam jej w wersji z wydłużonym rozbiegiem. Na razie czekam, może mi się uda wybrać z koleżanką samochodem (jej, oczywiście zachwycony, ja mam tylko jakieś miniautka z Kinder-niespodzianek po szufladach puszcza oczko) do Sudołu i Okocimia (do Radoryża, w związku z planami twórcy skoczni, wybiorę się już w przyszłym sezonie, po budowie drugiej skoczni), to może udałoby się zajrzeć także do Jawornika i zrobić parę zdjęć.
Od razu pytanie bezpośrednio do gościa z Okocimia: czy obie Wasze skocznie są na otwartym (ogólnodostępnym) terenie?
Jak duża miałaby być nowa skocznia w Jaworniku? Zresztą chyba zajrzę na ich stronę... Na coś rzędu K-30 albo więcej trzeba już mieć pozwolenie, ale to już nie jest formalnie amatorski klub (jak wiadomo, zostali filią Tatrzańskiego Związku Narciarskiego, chociaż jako żywo nie leżą w Tatrach puszcza oczko). Tylko byłoby dramatyczną głupotą, gdyby rozebrali tę skocznię (że ona może już być w złym stanie, to akurat rozumiem) i zbudowali samą dużą bez nowych mniejszych skoczni. Jak następni mieliby zaczynać? Debiutanci na K-35 w stylu Zaka sprzed budowy Tyciej Krokwi?

Skocznie w Małopolsce i okolicach (Kielecczyzna, wschodni Śląsk):
(a - amatorska, n- nieczynna, ? - obecny status nieznany - być może rozebrana / porzucona)
Biskupice (a, ?)
Dąbrowa Tarnowska (a, ?)
Tarnów (a, ?)
Jawornik (1/2 a puszcza oczko)
Tumlin (koło Kielc)
Chochołów (n)
Dzianisz (n)
Witów (n, a nawet skakanie bardzo niepolecane)
Skawica (a)
Gilowice
Andrychów (podkreślam, że w 2007 r. tam byłam, a skoczni nie znalazłam. bardzo smutny Ale nie mam powodu sądzić, że w ogóle jej nie ma)
Wadowice (a, ?)
Bukowno + Krążek (a, ?)
Naprawa (?)
Niewymienione (np. Krynica) to skocznie, które były, ale już z pewnością wybyły.
Z całej tej gromadki szczególnie polecam Gilowice. Nie wiem, jak tam się zapatrują na amatorów, ale skoro ekipie z Lublina pozwolono skakać na Tyciej Krokwi, nie widzę powodu, żeby Wam miano nie pozwolić skakać w Gilowicach. Macie jakieś tam doświadczenie na skoczniach ciut powyżej K-10, w Gilowicach są K-14 i K-20, czyli akurat zupełnie odpowiednie dla Was skocznie. Oczywiście igelitowe. Dodatkowo poza terminami zawodów ruch tam chyba mniejszy niż w Zaku...
(Misunderstood)

Powrót do góry
Google

Powrót do góry
JumperOkocim
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 28.2.2010, 23:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje ci bardzo za te informacje uśmiech
Co do tych naszych skoczni to jedna jest na naszym terenie (K-9), a skocznia Zalesie na terenie kolegi, są oddalone od siebie może o 300m uśmiech

http://www.skokinarciarskie12.tnb.pl o skoczni w naprawie
Powrót do góry
milek1243
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 4.6.2010, 12:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krokiewka to według użytkowników jednego z najbardziej znanych portali o skokach - skokinarciarskie.pl, najlepsza amatorska skocznia narciarska w Polsce. Powstała na przełomie 2006/07. Była dwukrotnie przebudowywana, w roku 2007 i 2009. W br. planowana jest ostatnia przebudowa skoczni. 20.02.2010 na Krokiewce odbyły się I Mistrzostwa Polski Wschodniej W Amatorskich Skokach Narciarskich pod patronatem Prezydenta Miasta Lublin i Marszałka Województwa Lubelskiego. Mieliśmy okazję wielokrotnie występować w lokalnych i ogólnopolskich mediach. Na początku roku 2011 odbędą się II Mistrzostwa Polski Wschodniej na Krokiewce, na które już dziś zapraszamy.

Podsumowanie sezonu 2009/10:
http://www.youtube.com/watch?v=G0LVO1Hju9M

Strona internetowa:
http://www.krokiewka.cba.pl

Forum dyskusyjne:
http://www.krokiewka.fora.pl

Kanał YouTube:

Facebook:

Krokiewka podczas I Mistrzostw Polski Wschodniej:
http://skocznia.lublin.w.interia.pl/b (25).jpg

Relacja z I Mistrzostw, Newsy, Historia, Zawodnicy, Parametry, Galeria, Filmy, Dojazd, Linki, Kontakt, Media o nas, Sponsorzy, Księga gości, Download na oficjalnej stronie internetowej Krokiewki

Zapraszamy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 17.6.2010, 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogę jeszcze dodać a propos Gilowic: no i miałam nosa (choć nie wiem, czy to trudne, skoro i tak w Polsce nie ma tak dużo skakalnych skoczni...), najwyraźniej to klub przyjazny dla amatorów. Na ichnich zawodach w maju zorganizowano kategorię amatorów. Nie wiem, czy przypadkiem nie po raz pierwszy w Polsce oficjalny klub zorganizował konkurs dla amatorów, ale w każdym razie bardzo mnie to cieszy, to "oficjalne" dostrzeżenie tego, że skoki amatorskie istnieją. Z moją lekką obsesją antypezetenowską puszcza oczko mogę pociągnąć te rozważania jeszcze dalej: skąd się biorą te wszyskie skocznie amatorskie? Przecież stąd, że dość rzadka sieć profesjonalnych klubów i skoczni nie jest w stanie odpowiedzieć na istniejące zapotrzebowanie, więc dzieci i młodzież chętne do skoków biorą sprawy w swoje ręce, jeżeli nie mają "prawdziwych" skoczni w pobliżu. Więc im częściej będzie się organizować kategorię amatorską na oficjalnych zawodach, tym większe szanse, że PZN w końcu to zauważy i może nawet zdoła pomyśleć: czyżby w Polsce brakowało skoczni? robi oczy
Gorzej, że po tej instytucji można się spodziewać udzielenia młodzieży pomocy przez wybudowanie mamuta w Szczyrku. puszcza oczko Może lepiej, żeby amatorzy na wszelki wypadek wychodzili do dekoracji z napisami "Skaczemy amatorsko, bo nie ma u nas MAŁYCH skoczni"? puszcza oczko
(Misunderstood)

Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 23.9.2010, 13:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smutna wieść z Sudołu: goście odpisali mi, że ich skocznia została zburzona przez wandali i raczej nie będą jej w tym sezonie odbudowywać, bo obecnie i tak nie mają dość opon. bardzo smutny bardzo smutny bardzo smutny To było takie cudo... jedyna na świecie skocznia o oponowej kontrukcji rozbiegu, coś naprawdę unikalnego... bardzo smutny Wiem, nie pojechałam tam z przyczyn finansowych, a kasa jednak (zwykle) nie leży na chodniku puszcza oczko, ale tak mi żal, kiedy pomyślę, że mogłam była ją zaliczyć... bardzo smutny
Wiem, że to banalne pytanie, ale skąd się biorą tacy ludzie? Jak wielkim podlecem trzeba być, żeby dla zabawy rozwalić coś, nad czym inni pracowali wiele godzin? (Zresztą to przecież nie jedyny taki wypadek - patrz Lidzbark Warmiński oraz ławki i płotki w Łodzi.) Wychodzi na to, że aby mieć skocznię zabezpieczoną przed wandalami, trzeba ją budować na prywatnym terenie, jak w Radoryżu... Jestem zdecydowaną przeciwniczką grodzenia całych kawałów miast (ot, ostatnio byłam u dentystki i musiałam poczekać, bo jeszcze siedział poprzedni pacjent - uznając poddawanie się zabiegowi za rzecz intymną, której nie powinny widzieć osoby trzecie, wyszłam na 20 minut i chciałam pójść na plac zabaw - i nie trafiłam do przejścia, bo droga do ulicy była zagrodzona!!! To nie może tak wyglądać, żeby ludzie musieli kilkakrotnie nadrabiać drogi przez to, że paru tchórzy i modnisi musi mieć ogrodzone bloki!), ale okazuje się, że w tym kraju mieszka tylu ludzi, którzy nienawidzą każdego, kto nie jest NIMI, że jak się nie ogrodzi, to niedługo nawet trawy pod domem nie będzie.
(Misunderstood)

Powrót do góry
JumperOkocim
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 22.11.2010, 00:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powracam na forum po dłuższej przerwie i widzę wiele nowych informacji. Szkoda, znikła dosyć fajna skocznia.My też spotkaliśmy się z aktami wandalizmu na naszych skoczniach na szczęście były to mniejsze szkody.
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
Ahonen
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 22.11.2010, 00:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A propos skoczni amatorskich to chciałbym zareklamować dwie skocznie w Jordanowie:

Kempa K10,5
Rekord skoczni: 12m
Wys. progu: 40cm
Dł. rozbiegu: ok. 40m
Nachylenie progu: ok. -5st.

Skocznia ma już 4 lata, a wcześniej na tym samym stoku istniała sezonowa skocznia z nieustanym rekordem 14m. Skaczemy tam już 6-7 sezonów. Obecnie przeprowadzamy się na nowe, urocze miejsce, ale skocznia w tym roku będzie jeszcze sezonowa (śnieżna).

http://img413.imageshack.us/f/kempa.jpg/

http://img100.imageshack.us/f/kempaprg.jpg/

Leśnica K16
Rekord skoczni: ? (możliwy w okolicach 18m)
Wys. progu: ? (planowany ok. 80cm-100cm)
Dł rozbiegu: ok. 20m
Nachylenie progu: ? (planowane zgodne z FIS)

Leśnica - widok z belki
http://img600.imageshack.us/f/lenicazdjciezbelki.jpg/

Leśnica - widok z progu
http://img222.imageshack.us/f/lenicazdjciezprogu.jpg/

Plan skoczni Leśnica (stary- stąd inny punkt K niż planowany obecnie)
http://img225.imageshack.us/i/lenicak15.jpg/
Powrót do góry
Mc Majkel
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 13.2.2011, 19:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siemka, ja jestem tu nowy, ALE forumek przeglądam już sporo czasu.
BTW, ja mam skocznie u siebie we wsi(no dobra w mieście). Jest to dość duży obiekt, umiejscowiony na największej górce w okolicy. Rozbieg jest nie stromy, ale długi, mam 5 belek, z czego najwyższa jest 7 metrów nad progiem, a rozbieg ma ok 40m.
parametry:
Punkt k:23m
HS:30m
Rekord: 36m(mój)grudzień 2009
Najdłuższy skok 40,5m(upadek, prawie na płaskim już)20 grudnia 2010,
Od czasu upadku nie byłem na tej skoczni, poobijałem się, zerwałem mięsień w udzie itd, i już tej zimy nie będe ryzykował skakania więcej.
Skakać tu dałoby się nawet z 50 m, jeżeli zeskok byłby bezpiecznie przedłużony, ale nie mam możliwości na takie prace.
Skocznia jest umiejscowiona w takim miejscu, że na prawde mało kto o niej wie. Jakby tam jakieś dzieciaki zaczeły skakać, to by się pozabijały.
Pozdrawiam wszystkich. Dalekich lotów

PS.Fotki wrzuce, jak zrobie jakieś
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 14.2.2011, 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naprawdę macie tam aż tak dużą amatorską skocznię? zaskoczony To są ogromne rozmiary jak na tego typu obiekt, przecież 40,5 m to już bardzo niebezpieczna odległość. Koniecznie zobaczę fotki tej skoczni, postaraj się o nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Tylko skoki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18
Strona 18 z 18

Skocz do: