Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna Skokinarciarskie.pl
Skokinarciarskie.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wszystko o rekordach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 19, 20, 21  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Tylko skoki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jet Pilot
Administrator
Administrator

PostWysłany: 1.2.2009, 12:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spiderman napisał:
austriacki kombinator norweski

Z cyklu "polska język dziwna być". puszcza oczko W ogóle nie wiem, czemu kombinacja norweska, skoro w angielskim mamy Nordic combined, w niemieckim Nordische Kombination, w hiszpańskim Combinada nórdica, we francuskim Combiné nordique, więc powinna być raczej nordycka. puszcza oczko Kiedyś podobno mówiono dwubój narciarski i, moim zdaniem, ta nazwa była o niebo lepsza. zachwycony

Przepraszam za offtopic. puszcza oczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Google

Wysłany:     Temat postu: Reklama Google

Powrót do góry
Nor
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 1.2.2009, 14:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mozna zobaczyc ten skok gdzies? ps.sory za brak Polskich znakow!
Powrót do góry
Dunia
Barmanka na Forum
Barmanka na Forum

PostWysłany: 1.2.2009, 23:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kitrak napisał:
spiderman napisał:
austriacki kombinator norweski

Z cyklu "polska język dziwna być". puszcza oczko W ogóle nie wiem, czemu kombinacja norweska, skoro w angielskim mamy Nordic combined, w niemieckim Nordische Kombination, w hiszpańskim Combinada nórdica, we francuskim Combiné nordique, więc powinna być raczej nordycka. puszcza oczko Kiedyś podobno mówiono dwubój narciarski i, moim zdaniem, ta nazwa była o niebo lepsza. zachwycony

Przepraszam za offtopic. puszcza oczko

z tego samego powodu dla ktorego mowimy turniej skandynawski a nie turniej nordycki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 1.2.2009, 23:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kitrak napisał:
Kiedyś podobno mówiono dwubój narciarski i, moim zdaniem, ta nazwa była o niebo lepsza. zachwycony

Tak się nadal mówi; wydaje mi się, że to nazwa bardziej "urzędowa". A Dunia tłumaczy bardzo rozsądnie. Zauważ, że jest jeszcze po niemiecku "Ski Nordisch", a po polsku... "narciarstwo klasyczne". Mam wrażenie, że w Polsce panuje pewien uraz do słowa "nordycki" i w zasadzie przyczyny są zrozumiałe, ale zaskakujące, że to wojenne odium przyczepiło się na tak długo właśnie do tego słówka, które nie było aż tak ważne w języku Trzeciej Rzeszy... I kto jak kto, ale to Niemcy mają dużo silniejszy uraz, dużo silniejszy przymus odcinania się także językowo od epoki nazistowskiej - a w tym wypadku ten efekt bynajmniej nie działa, "nordisch" to zwyczajne słowo, obciążone negatywnymi skojarzeniami w stopniu minimalnym.
Zresztą być może ten polski uraz powoli się "wycofuje" - coraz częściej można spotkać określenie "Turniej Nordycki" zamiast "Turniej Skandynawski". Ale "kombinacja norweska" to określenie dużo starsze, "zasiedziałe" w języku także dla tych, którzy nie mają pojęcia, jakie to złe skojarzenia miałyby się ciągnąć za słowem "nordycki". W tym wypadku nie sądzę, by zmiana tłumaczenia mogła się przebić.
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)

That's how I feel about ski jumping
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 13.2.2009, 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rekordy życiowe z dnia dzisiejszego w Oberstdorfie:

Christopher Lamb (USA) - 129,0 m
Danny Queck (GER) - 170,5 m
Alessio de Crignis (ITA) - 148,5 m
Kento Sakuyama (JPN) - 152,5 m
Mackenzie Boyd-Clowes (CAN) - 171,0 m
Vitaliy Shumbarets (UKR) - 172,5 m
Cestmir Kozisek (CZE) - 190,5 m
Roberto Dellasega (ITA) - 175,5 m
Yoshihiko Osanai (JPN) - 140,5 m
Pascal Bodmer (GER) - 185,5 m
Alexey Korolev (KAZ) - 173,5 m
Mike Glasder (USA) - 145,5 m
Anatoliy Karpenko (KAZ) - 116,0 m
Anders Johnson (USA) - 162,5 m
Christian Ulmer (GER) - 189,0 m
Kai Kovaljeff (FIN) - 172,5 m
Vegard Sklett (NOR) - 197,0 m
Severin Freund (GER) - 172,5 m
Markus Eggenhofer (AUT) - 191,0 m
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Rys
Dziecko-kwiat
Dziecko-kwiat

PostWysłany: 16.2.2009, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podczas konkursów COC w Iron Mountain padł rekord skoczni 143,5m jednak Amerykanie jak co roku zorganizowali konkursy tzw. Longest Standing podczas których zawodnicy na własne ryzyko skaczą z bardzo wysokich belek i uzyskują odległości dużo większe
niesamowity skok Erika Lyche Solheima właśnie z Longest Standing
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 16.2.2009, 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To był w ogóle rekordowy weekend. Padły rekordy skoczni w Oberstdorfie, Heddal/Notodden, Iron Mountain, w Klingenthal David Zauner skoczył 148 m, a Anssi Koivuranta 148,5 m, szkoda, że obaj skoków nie ustali.

Jeszcze rekordy życiowe z dwóch dni konkursowych w Oberstdorfie:

Harri Olli (FIN) - 225,5 m
Johan Remen Evensen (NOR) - 223,5 m
Mike Glasder (USA) - 155,5 m
Felix Schoft (GER) - 174,5 m
Powrót do góry
Andre
Tygrys na forum
Tygrys na forum

PostWysłany: 6.4.2009, 22:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem właśnie w trakcie lektury książki W.Fortuny: Szczęście w powietrzu. Wyczytałem jedną ciekawostkę. W 1970 roku podczas konkursu we Frenstadcie Czesław Janik ustanowił igelitowy rekord świata, skacząc na 87 metrów. Była to ponoć zawrotna jak na tamte czasy odległość. I tak się zastanawiam jaki jest obecny igelitowy rekord świata i rekord Polski. Macie jakieś pomysły?

Moje typy:

RŚ: Schlierenzauer - 146 m. Klingenthal 05.10.2007, LGP
RP: Małysz - 139,5 m. Zakopane, 08.2007, LGP
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora WP Kontakt
Jet Pilot
Administrator
Administrator

PostWysłany: 6.4.2009, 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RŚ się raczej zgadza, ale RP już zdecydowanie nie. puszcza oczko W 2007 roku w Oberhofie Stoch skoczył 140 metrów.
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 7.4.2009, 10:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno trzeba szukać takich rekordów w "gronie" największych skoczni igelitowych (daję cudzysłów, bo w końcu to nie skocznia ustanawia rekord; "tory nie pojadą za skoczka, a skocznia za niego nie skoczy" śmiejący się). Vogtland Arena do takowych należy, ale konkretnie największą skocznią igelitową jest, jeśli dobrze pamiętam, duża skocznia w Kuusamo.
Ileż prościej byłoby, gdyby FIS dopuścił igelitowe mamuty*... Choć inna sprawa, że moim zdaniem KONKURSÓW (rangi międzynarodowej) na igelicie jest wręcz za dużo. LGP rozrosło się w ostatnich latach w stopniu absurdalnym; dla mnie jest pomysłem lekko potłuczonym i chyba mało korzystnym dla zawodników, żeby LGP kończyło się niewiele ponad półtora miesiąca przed rozpoczęciem sezonu zimowego...

* Przy okazji moja strasznie dziwaczna myśl dotycząca igelitowych mamutów... Pomyślałam sobie, że taki kawał zielonego poprzecinanego gdzieniegdzie kreskami puszcza oczko (rzeczywiście gdzieniegdzie, bo przecież na wysokości szeroko rozumianej buli oznaczeń odległości nie ma) wyglądałby strasznie monotonnie, jak dla mnie także igelitowe skocznie duże, a nawet normalne potrafią wyglądać nużąco z takim gładkim, nieurozmaiconym igelitem. Pomyślałam, że może fajnie wyglądałoby, gdyby sponsor zafundował takiej skoczni wyprodukowanie igelitu z uwzględnieniem nietypowych odcieni (np. jasnozielony, żółty, pomarańczowy...) i tak, żeby powstały kolorowe pasy np. po 20 albo 25 m. Wiem, kanarki mi się na mózgu lęgną, a moje estetyczne podejście do skoczni sięga wyżyn absurdu zachwycony, tak więc już bardziej praktycznie zastanawia mnie: jak by to funkcjonowało z punktu widzenia skoczka? Czy takie kolorowe pasy nie byłyby czymś rozpraszającym? W końcu na mamucie potrzeba bardzo dużej koncentracji...
Gwoli ścisłości znam dwie malutkie skocznie, na których właśnie coś takiego jest zastosowane, tyle że na dużo skromniejszą skalę... Jedną mam zaliczoną: na K-10 w Paimio układ igelitu wygląda tak, że na buli jest biało-zielona "pepitka" (moim zdaniem to akurat nie wygląda ładnie), dalej niebieskie, od punktu K do "punktu HS" (jak już dowodziłam, w zasadzie malutka skocznia HS-u mieć nie może zachwycony) czerwone i na wybiegu znów biało-zielone. Bardzo podobnie i nawet ładniej jest na K-15 w Saalfelden (od góry: zielona bula, biała linia oddzielająca, niebieskie, biała linia, czerwone, biała linia, zielone), ale tam mnie jeszcze nie było. puszcza oczko
(Misunderstood)

Powrót do góry
Koleszkowiec Soba
Diabełek forum
Diabełek forum

PostWysłany: 7.4.2009, 15:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

LGP powinno Zaczynać się w czerwcu i kończyć pod koniec Sierpnia.

BENNY BENASSI - HYPNOTICA

LEĆ ADAM! LEĆ!!
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 7.4.2009, 17:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Igelitowy rekord świata to ma raczej Koivuranta? A na igelitowym mamucie ciekawie by wyglądał jakiś "obraz", np. skoczek z czarnego igelitu na tle z żółtych mat. zachwycony
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 7.4.2009, 20:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Swojego czasu Andreas Kofler skoczył latem w Bischofshofen 147 m, ale to było chyba podczas wewnętrznego sprawdzianu Austriaków.
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 7.4.2009, 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koleszkowiec Soba napisał:
LGP powinno Zaczynać się w czerwcu i kończyć pod koniec Sierpnia.

To moim zdaniem też przesada, w końcu w kwietniu skokany jeszcze odpoczywają po sezonie i dopiero w maju na dobre zaczynają trenować, więc czerwiec to bardzo wcześnie. Moim zdaniem LGP powinno być bardziej "zwarte" - z mniejszymi odstępami czasowymi - wtedy mogłoby np. zaczynać się na przełomie lipca i sierpnia i kończyć na początku września.
(Misunderstood)

Powrót do góry
Koleszkowiec Soba
Diabełek forum
Diabełek forum

PostWysłany: 8.4.2009, 00:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No co ty, z mniejszymi odstępami czasowymi bardziej przemęczało by skoczków.

LEĆ ADAM! LEĆ!!
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 8.4.2009, 23:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koleszkowiec Soba napisał:
No co ty, z mniejszymi odstępami czasowymi bardziej przemęczało by skoczków.

Zimą odstępy są takie same i jakoś to panów z FIS-u nie bulwersuje... Jak skokany muszą wytrzymać grubo ponad 20 konkursów głównie co tydzień, to wytrzymają i 10. pokazuje różki

I jeszcze offtop, czyli ciąg dalszy problemu "kombinacji nordyckiej". Zasugerowałam w jednym z wpisów, że może to z powodu pewnego wojennego urazu do tego słowa. Otóż przywołam krótko historię z innej (sic! puszcza oczko) beczki, która pokazuje, jak długo potrafią się utrzymywać różne językowe uprzedzenia.
Jak forumowiczom powszechnie wiadomo, interesuję się problematyką LGBT i jeżeli istnieje jakiś stereotyp głoszący, że kibice są konserwatystami, mogę tylko parsknąć śmiechem (zresztą dobra... obawy kibiców to ich sprawa, ja jestem kibicką zachwycony). Więc nie jestem nie na miejscu jako czytelniczka gejowsko-historycznego bloga Inna Historia. W każdym razie tu właśnie ciekawa rzecz, którą chcę przywołać. Jeden z wpisów dotyczy nagonki na homoseksualistów w Utrechcie w XVIII w. i jest tam fragment, który bardzo mi pasuje do rozważań właśnie językowych (cudzysłowy i kursywa za oryginałem, pogrubienia moje)..
Cytat:
Jak trwały ślad pozostawiły w ludzkiej pamięci tamte dni może świadczyć fakt, że w latach trzydziestych XX wieku rada Utrechtu spróbowała wprowadzić nowy termin – Utrechter - na określenie mieszkańca miasta. W 200 lat po "aferze homoseksualnej" dawny Utrechtenaar (dosł. mieszkaniec Utrechtu) był wciąż uważany za piętno, gdyż oznaczał homoseksualistę.
Nawet dziś powiedzenie o kimś "On pochodzi zza Katedry" (Hij komt achter de Dom vandaan) oznacza, że uważa się tę osobę za geja.

Sami widzicie. Jak po 200 latach takie coś pozostaje w języku, to równie dobrze ponad 60 lat po wojnie może się utrzymywać uraz do słowa "nordycki".
Zresztą mimo moich 28 lat ja zupełnie serio mam poczucie, że tak mniej więcej do 1880 r. to jest "całkiem niedawno".

Cytatologii ciąg dalszy... Już Wam parę razy reklamowałam puszcza oczko książkę o góralszczyźnie "Sklep Potrzeb Kulturalnych". Jest tam rozdział o wymownym tytule "Niedawno temu", opisujący, jak w 1912 r. górale, zdesperowani zagrażającymi zbiorom ulewami i burzami, wyciągnęli z grobu i spalili na stosie ciało bacy, którego uznali za czarownika winnego swoich problemów. Z końca rozdziału (s. 78-79 książki):
Cytat:
I tak mieszkańcy Łapsz Niżnych przez całe dwudzieste stulecie żyli w strachu, niepewności, w wiecznej obawie. Każda wieść ze świata znaczyła dla nich groźbę, kataklizm, a w najlepszym wypadku przewrócenie do góry nogami dotychczasowych porządków. Mieli więc dość powodów, aby zapomnieć o bacy Pitoniaku.
Ale nie. Historia ta jest żywa do dzisiaj. Bo gdyby nikogo już nie obchodziła, opisano by ją dla zabawy w regionalnym pisemku (...). A tymczasem miejscowi mówią o niej bardzo niechętnie. Jest wstydliwa.
(...)
Ale kiedy byliśmy sami, powiedział:
- Czemu pan trąbi takie rzeczy na drodze pod kościołem? Ta kobieta, co stała obok, była bliską krewną głównego oskarżonego.
- Ale przecież to było za węgierskich czasów.
- No właśnie. Całkiem niedawno temu. Chcesz mi pan gnoju narobić? Pan wyjedziesz, a ja tutaj mieszkam.

(Misunderstood)

Powrót do góry
Koleszkowiec Soba
Diabełek forum
Diabełek forum

PostWysłany: 11.4.2009, 23:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie porównuj zimy do lata :p

LEĆ ADAM! LEĆ!!
Powrót do góry
Walther W.
Moderator
Moderator

PostWysłany: 4.7.2009, 17:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kranjec z Kranja pobił rekord w Kranju (118,5 m w treningu) pokazuje różki
Powrót do góry
spiderman
Moderator
Moderator

PostWysłany: 9.7.2009, 23:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli rekord trafił w najbardziej odpowiednie ręce. zachwycony
Powrót do góry
xxszymonxx
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 24.12.2009, 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobre dobre ale niech jeszcze go pobiją do 120m pokazuje różki
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Tylko skoki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 19, 20, 21  Następny
Strona 20 z 21

Skocz do: