Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna Skokinarciarskie.pl
Skokinarciarskie.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wszystko o rekordach
Idź do strony 1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Tylko skoki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Matti_Hautamaeki231
Król forum
Król forum

PostWysłany: 20.3.2005, 08:27    Temat postu: Wszystko o rekordach Odpowiedz z cytatem

zakładam ten temat o rekordach, również świata i nie chodzi tu o zmiany w systemie ustanawianiu rekordów, ale o same skakanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Google

Wysłany:     Temat postu: Reklama Google

Powrót do góry
callinka
Myszka na forum
Myszka na forum

PostWysłany: 20.3.2005, 12:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to mamy nowy rekord świata 239 m . gratuluje odwagi jak i ambicji , szkoda tylko że to tak a nie inaczej się skonczyło. mam szczere nadzije że Ahonenowi nic nie bedzie , biedak ;(
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 20.3.2005, 12:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczerze mówiąc nie rozumiem zbyt dokładnie treści tematu... Matti, czy nie mógłbyś wyrażać się precyzyjniej?
A poza tym obecnie nawet nie oglądam skoków. Wolę choćby jakieś skoki lokalne (byłam na zawodach dziecięcych w Oberwiesenthalu), nudzi mnie i męczy, kiedy jeden ciągle wygrywa. A poza tym i tak kombi rulez. zachwycony
'Cause I speak of colors you've never seen before
(Misunderstood)

That's how I feel about ski jumping
Powrót do góry
_Ol_
Bzyk się rozbzykał
Bzyk się rozbzykał

PostWysłany: 20.3.2005, 13:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też mam nadzieję, że Janne wyjdzie z tego cały. Bardzo mi się to nie podobało: Simi, Morgi, Tommy, Janne- moi ulubieni skoczkowie. Dzisiaj dostaliśmy kolejny przykład na głupotę organizatorów. Z Velikanką nie ma żartów. Przekonał się o tym Kranjec, Pochwała... W jednym się z Szaranowiczem zgadzam- 103 km/h na rozbiegu to max. a tutaj prawie wszyscy 105... Żałosne, Pan Hoffer mógłby przestać się wydurniać. Siedzi na stołku dyrektora 11 lat, dla mnie to jest 11 lat za dużo... Chciał mieć powtórkę z upadku Morgiego, Choia, Małysza, Alexa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
callinka
Myszka na forum
Myszka na forum

PostWysłany: 20.3.2005, 13:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ol zgadzam się w 10000% przecież już Morgiemu mogla stać się krzywda, potem Simi becnął ,a potem zaczeło się wielkie pobijanie rekordu. jak dla mnie ambicja Ahonena siegneła zenitu , mógł sobie odpuscić chociaż nie dizwnie mu się że chciał miec rekord i ustać,ale skończyło się inaczej . mam nadzije że na bierząco beda informacje dotyczące jego stanu . jedna czy naprawde musiała się stać taka tragenia żeby troche pomyśleć . przecież oni tam od lat siedza i co nie wiedza że to nie jest jakaś tam mała skocznia tylko Velikanka , to nieeee oni lubią dramaturgie . wykazali sie kompletną gluuuuupotą ( mówie o hoferze ) .
Powrót do góry
Roksana
Król forum
Król forum

PostWysłany: 20.3.2005, 13:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

callinka napisał:
no to mamy nowy rekord świata 239 m . gratuluje odwagi jak i ambicji , szkoda tylko że to tak a nie inaczej się skonczyło. mam szczere nadzije że Ahonenowi nic nie bedzie , biedak ;(

ja sie po prostu nie spodziewałam... co jeden to lepszy skok...
niestety nie wszyscy potrafili ustac takie fenomenalne skoki
Powrót do góry
Google

Powrót do góry
zayonchek
Stały bywalec
Stały bywalec

PostWysłany: 20.3.2005, 14:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślę, że Ahonen naprawdę zawalczył i zasłużyłby na ten rekord. szkoda tylko, że skończyło się upadkiem. tak czy inaczej pokazał klasę i jest dla mnie wielkiem mistrzem bardzo zadowolony
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen WP Kontakt
Maggie
Łoś na forum
Łoś na forum

PostWysłany: 20.3.2005, 14:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wydaje mi się że gdyby Aho się uparł to mógłby ze skoku wyciągnąć dużo więcej... ale nie wiadomo jak to by się wtedy skończyło :ysz:
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
_Ol_
Bzyk się rozbzykał
Bzyk się rozbzykał

PostWysłany: 20.3.2005, 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystarczyło się przyjrzeć lotowi Ahonena. Była oczywista różnica w stosunku do rekordu Romorena. Romoren leciał nisko, z niskiej wysokości przeszedł do lądowania co pozwoliło mu na spokojne lądowanie. Janne poleciał bardzo wysoko. To był skok na jakieś 245 m. On to specjalnie skrócił. Lądował z bardzo wysoka. Tego nikt nie był w stanie ustać. Całe szczęście, że skończyło się na siniakach. Byłoby szkoda, gdybyśmy nie zobaczyli najlepszego skoczka sezonu, odbierającego Kryształową Kulę.
Powrót do góry
Glazeczka
Łoś na forum
Łoś na forum

PostWysłany: 20.3.2005, 17:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aho miał wiatr pod narty, złapał bardzo wysoki pułapł lotu i może gdyby tak mocno nie ściął paraboli lotu nie skończyło by się to tak źle wyglądającym upadkiem. Jasiek mógł spokojnie ustać ten skok, bo jest bardzo doświadczony, o czym nas nie raz przekonał, jednak wystraszył się, że przeskoczy skocznię, i szybko chciał wylądować, wbiło Go w ziemię i potem jeszcze walnął głową w twardą nawierzchnię zeskoku. na szczęście nic poważniejszego się nie stało, chociaz wiadać było podczas dekoracji, że stanie sprawiało Mu trudności.
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 20.3.2005, 19:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Planicy co rok powtarzają, że podkopali skocznię i że da się skakać 250 m, póki co może na szczęście tego nie widać... Myślę, że 250 nie będzie, dopóki nie zostaną zmienione przepisy dotyczące budowy skoczni; obecnie różnica wysokości między progiem a wybiegiem może wynosić maksymalnie 130 m... Skocznia nie może być zbyt płaska, w rezultacie zostaje bardzo niewielkie pole manewru. A jeżeli profil skoczni nie pozwala na bezpieczne skoki na 240 m, ogromną lekkomyślnością jest bawienie się belką i puszczanie zawodników z taką prędkością...
A poza tym jestem bardzo rozczarowana, że dziewczyn nie ma w Planicy. Przy okazji COC Kjell Ivar Magnussen miał o to prosić, ostatecznie chyba komuś NA GÓRZE (nie mówię o Yggim, bo on teraz wygrażać na skoki kobiet może czysto hobbystycznie pokazuje różki) się to nie spodobało... zły A przecież taka Dani czy Anette (które zresztą z mamuta już skakały), czy Monika Pogladic naprawdę mogłyby bezpiecznie latać. Przy takiej belce 240 m im nie grozi puszcza oczko, a z racji rekordu 200 m już 210 byłoby cieszącym osiągnięciem...
(Misunderstood)

Powrót do góry
Google

Powrót do góry
Matti_Hautamaeki231
Król forum
Król forum

PostWysłany: 23.3.2005, 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozbiegu raczej nie da się przedłużyć, ale przedł€żenie zeskoku jest możliwe i mniej kosztowne. Może wtedy dałoby się skakać na 250 metrów i wylądować w jednym kawałku i na nogach.
Powrót do góry
Nazja
Król forum
Król forum

PostWysłany: 24.3.2005, 17:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prędzej czy później na to wpadną i tak zrobią,bo coraz więcej skoczków będzie skakało na 230m (tak jak teraz jest wielu z rekordami życiowymi powyżej 200,a jeszcze parę lat temu było takich niewielu) i stanie się to nudne dla większości kibiców
Powrót do góry
Matti_Hautamaeki231
Król forum
Król forum

PostWysłany: 25.3.2005, 08:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powinno też zdecydowanie zmienić punkt K. Na 185 metrze to lądują teraz skoczkowie z Kazachstanu jak są bez formy. Powinien się znajdować gdzieś między 200 a 215 metrem
Powrót do góry
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 25.3.2005, 08:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ale przepisy FIS-u są jakie są i najpierw komisja musi je zmodyfikować. Tam jest napisane, że różnica wysokości (próg-wybieg) do 130 m, o punkcie K (do 185) bodaj też jest napisane... Szczerze mówiąc nie jestem wielką zwolenniczką powiększania skoczni na siłę. Wprawdzie nie umiem nie dostrzegać aspektu metafizycznego i wiem, że po prostu nie wolno człowiekowi powiedzieć, że dalej nie pójdzie. Ale pytanie, o co w tym chodzi? Przecież raczej nie o metafizykę - o niej skoczek uczy się zapominać poprzez tresurę w kadrze, ukierunkowuje się na sukces (może Hanni dlatego był tak wrażliwy, bez powłoki ochronnej - jak ja - bo nie udało się go wytresować, zawsze pamiętał o tym, co we wnętrzu...). W powiększaniu skoczni na siłę chodzi raczej o SZOŁ, o widowisko dla gawiedzi, a przecież liczy się odległość, a krótkie skoki i małe skocznie są be. Nie uznaję tego, kombinacja nauczyła mnie m.in., że jeśli dla kogoś jest wstydem najdłuższy skok w konkursie rzędu 125 m, to najwyżej dla jury. A w ciągłym powiększaniu mamutów widzę pewne zagrożenie dla statusu "małych dużych skoczni", rzędu K-115. Biednej Holmenkollen już się nie powiększy...
(Misunderstood)

Powrót do góry
iwo

PostWysłany: 25.3.2005, 09:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

callinka napisał:
przecież już Morgiemu mogla stać się krzywda .

Jak skacze jak [wymoderowano], to pózniej ma takie efekty. Widać, że brak mu doświadczenia na mamutach.a to nie są żarty. Skoro nie czul się na siłach, to mógł sobie odpuścić, jak Janda w II konkursie, lub jak Bachleda z Rutkowskim. Może i ma jakieś ambicje, ale do skoków treningowych (które mu zresztą najlepiej wychodzą)

Co do Ahonena, to on jest cholernie pazerny na rekordy. Juz raz miała miejsce taka sytuacja, 2 lata temu w Ga-Pa, kiedy to zawody wygrał Peterka, a Małysz z Goldbergerem byli drudzy.Ahonen, chcąc pobić rekord Małysza, omal sie nie przewrócił - zdążył sie podeprzeć rekoma, ale i tak nie ustał. No a w Palnicy sytuacja się powtórzyła, tylko niedość, że mu sędziowie obnizyli noty, to jeszcze się poobijał (słukł kość ogonową i złamał 1 żebro).Pogratulować rozumu. Brawura nad nim zawładnęła. Pamiętajcie, że brawura to nie odwaga!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Emu
Administrator
Administrator

PostWysłany: 25.3.2005, 11:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brzmi zupełnie jak hasło z plakatów w mojej niegdysiejszej podstawówce... nieopodal gabinetu pielęgniarki wisiały plakaty przedstawiające w formie rysunkowej zagrożenia płynące z wyczynów takich, jak zjazd głową do przodu po poręczy (ciekawe... mi by nawet nie przyszło do głowy zjeżdżanie po poręczy inaczej, niż bokiem śmiejący się). I hasło dokładnie takie: "Brawura - to nie odwaga". Mój początek podstawówki to była sama końcówka PRL-u i Okrągły Stół (byłam wtedy w drugiej klasie); nachalny dydaktyzm tych uroczych zachwycony plakatów bierze się oczywiście stąd, że pochodziły jeszcze z poprzedniego ustroju.
(Misunderstood)

Powrót do góry
Arczyn
Kot na forum
Kot na forum

PostWysłany: 25.3.2005, 11:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś mam może informacje, jak w czasie zmieniał się K Velikanki, a potem Letalnicy? Bo o ile do rekordów łątwo dotrzeć, to informacji o punkcie K nie mogę odszukać.
Powrót do góry
iwo

PostWysłany: 25.3.2005, 11:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Emu, czy sugerujesz mi że jestem postkomunistą?? cool bo jesli tak to jestes w wielkim błedzie. . . To hasło, to motto strony www.extreme.pl poświęconej tematyce rajdowej, z którą niegdyś zresztą współpracowałem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
_Ol_
Bzyk się rozbzykał
Bzyk się rozbzykał

PostWysłany: 25.3.2005, 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

iwo napisał:

Jak skacze jak [wymoderowano], to pózniej ma takie efekty. Widać, że brak mu doświadczenia na mamutach.a to nie są żarty. Skoro nie czul się na siłach, to mógł sobie odpuścić, jak Janda w II konkursie, lub jak Bachleda z Rutkowskim. Może i ma jakieś ambicje, ale do skoków treningowych (które mu zresztą najlepiej wychodzą)

Co do Ahonena, to on jest cholernie pazerny na rekordy. Juz raz miała miejsce taka sytuacja, 2 lata temu w Ga-Pa, kiedy to zawody wygrał Peterka, a Małysz z Goldbergerem byli drudzy.Ahonen, chcąc pobić rekord Małysza, omal sie nie przewrócił - zdążył sie podeprzeć rekoma, ale i tak nie ustał. No a w Palnicy sytuacja się powtórzyła, tylko niedość, że mu sędziowie obnizyli noty, to jeszcze się poobijał (słukł kość ogonową i złamał 1 żebro).Pogratulować rozumu. Brawura nad nim zawładnęła. Pamiętajcie, że brawura to nie odwaga!

Może nie zauważyłeś, ale w skokach chodzi właśnie o to by wykazywać się brawurą. Myślisz, że gdyby nie brawura Małysz zostałby trzykrotnym zdobywcą kryształowej kuli, Mistrzem Świata? Nie! Bo gdyby Małyszowi brakowało brawury to skakałby na bule. Bez tego "czegoś" w świecie skoków nie ma co próbować. Popatrz sobie na skoki tych najlepszych... często wykonywane na granicy bezpieczeństwa... a już tylko w głowie sędziów jest to, żeby belkę ustawić tak żeby nie było to wszystko niebezpieczne.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skokinarciarskie.pl Strona Główna -> Tylko skoki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Następny
Strona 1 z 21

Skocz do: